Послання дитини до всіх батьків світу. Прочитайте, якщо у вас є діти!
Для дітей

Послання дитини до всіх батьків світу. Прочитайте, якщо у вас є діти!

Не давайте мені всього того, що я прошу. Іноді я прошу тільки для того, щоб зрозуміти, скільки я зможу взяти.

Не кричіть на мене. Я буду вас менше поважати. Коли ви це робите, ви вчите кричати і мене, а я б не хотів себе так поводити.

Виконуйте свої обіцянки, як хороші, так і погані. Якщо обіцяєте мене нагородити – дайте мені цю нагороду. І те ж саме зробіть, якщо вирішите мене покарати.

Ніколи не порівнюйте мене ні з ким, особливо з моїми братами і сестрами; якщо ви виставите мене кращим за інших – вони будуть страждати, якщо ж я буду гіршим за інших – страждати від цього буду я.

Не змінюйте часто своєї думки щодо того, що я повинен зробити, спочатку вирішіть і залишіться вірними своєму рішенню.

Дозвольте мені рости, довіряючи моїм здібностям; якщо ви все за мене знаєте і робите, я так ніколи нічому не навчуся.

Не брешіть в моїй присутності. Мені також не подобається, коли ви просите мене брехати, навіть якщо це може вам допомогти. Від цього я себе погано почуваю і втрачаю довіру до всього, що ви говорите.

Коли я помиляюся, не вимагайте від мене пояснень, чому я так вчинив, – іноді я сам цього не знаю.

Коли помиляєтеся ви, майте сміливість визнати це – моя повага до вас зросте, і, найголовніше, власним прикладом ви навчите мене визнавати помилки.

Спілкуйтеся зі мною з тією ж привітністю і повагою, як ви
спілкуєтеся зі своїми друзями, адже бути родичами – НЕ означає не бути друзями.

Не просіть мене робити того, що не робите самі. Я вчуся робити те ж саме, що робите ви, навіть якщо ви про це не говорите, але я ніколи не зроблю того, що ви говорите, але самі не робите.

Коли я хочу розділити з вами якісь занепокоєння, не кажіть мені «У мене немає часу на цю нісенітницю», або «це не є важлвиим, це дитячість». Постарайтеся мене зрозуміти і допомогти.

Любіть мене і говоріть мені про це. Мені подобається це чути, навіть якщо ви вірите, що немає необхідності говорити це дуже часто. І ще одне – обіймайте мене. Мені так необхідно відчувати вашу дружбу, вашу підтримку, вашу присутність.

Н. М. Метенова