Простір для себе: чому не варто розчинятися в дітях
Для дітей

Простір для себе: чому не варто розчинятися в дітях

Для більшості жінок народження дитини означає те, що вона повністю забуває про себе, задовольняючи лише потреби малюка. В результаті це не приносить користі нікому. Як же поєднати в собі люблячу маму і щасливу, самодостатню жінку?

Багато жінок вважають, що, народивши дитину, вони в першу чергу стають матір’ю, забуваючи про інші свої ролі.

Мама теж людина

Дійсно, новонароджений малюк цілком і повністю залежить від мами, не може без неї існувати. Але, віддаючи своєму чаду більшу частину часу і сил, не варто забувати про себе і свої потреби. “Зробити дитині щасливу маму” необхідно для всіх.

Бажання провести якийсь час на самоті та мати якісь особисті інтереси – це зовсім не егоїзм і прагнення відгородитися від оточення. Фахівці вважають, що це потрібно для збереження душевної рівноваги та відчуття себе щасливою людиною.

Розчиняючись в дитині, підлаштовуючи своє життя під неї, забуваючи про свої інтереси, молода матуся втрачає себе. В першу чергу страждає вона сама, а в другу — її сімейне життя. Молодий батько і чоловік виявляється зовсім не при справах і з подивом розуміє, що дружину він зовсім не цікавить. При цьому його кохана змінюється ще й зовні, перетворюючись з модної, веселої дівчини, в розпатлану жінку в пом’ятому халаті й з вічно стурбованим виразом обличчя.

Що важливо зрозуміти молодій мами?

Слід усвідомлювати, що народження дитини — це щастя, яке сприяє зміцненню сімейних стосунків і зростанню вас як особистості, а не навпаки. Існує кілька правил поведінки молодої мами, які допомагають їй у цій ситуації.

1. Цінуйте свій особистий простір.

Як би ви не були зайняті, обов’язково виділяйте якийсь час для себе. Він повинен бути тільки вашим, коли ви займаєтеся улюбленою справою. Не важливо, чим: дивитеся серіал, слухаєте музику, розмовляєте телефоном, в’яжете або просто медитуєте.

2. Обов’язково виходьте з дому не тільки по справах.

Прогулянки з коляскою і біганина по продуктових супермаркетах не рахується. Це повинна бути прогулянка, приємна для вас. Привчіть чоловіка, що ви йдете, а він в цей час залишається з малюком. Якщо є можливість залишити дитину з бабусею або нянею, звичайно, потрібно відправитися кудись з чоловіком. Але якщо такої можливості немає, то не позбавляйте себе прогулянки на самоті. Ви зовсім по-іншому себе відчуєте, коли повернетеся додому.

3. Поважайте особистий простір дитини.

Багато мам самі прив’язують себе до свого чада, боячись відпустити його від себе до повноліття. Іноді дитині теж хочеться побути на самоті й зробити щось самій. Не підходьте до неї кожну хвилину, не лізьте з обіймами та поцілунками, якщо маленька людина цього не хоче.

4. Приймайте допомогу без докорів сумління.

Якщо бабусі пропонують допомогу, отже вони в змозі її надати. Не рахуйте себе нікчемною матір’ю, якщо ви два рази в тиждень залишаєте малюка на родичів і ходите в тренажерний зал. Ваше добре самопочуття і душевний спокій потрібно не тільки вам, але й усій родині. Не соромтеся просити чоловіка зайти після роботи в магазин і купити продуктів та помити підлогу в вихідні. Він не зламається, а ви зайвий раз відпочинете і наберетеся сил.

Однією з причин післяпологової депресії є саме неможливість мами приділити час собі, повна зосередженість на дитину і постійна втома. Тому важливо думати про те, що для дитини важлива психологічно здорова мама, яка відпочила та сповнена позитиву. Від замученої та втомленої мами користі немає ні самій мамі, ні малюкові.

Бережіть себе (в тому числі, заради своїх дітей)!

За матеріалами