Дивні та ефективні способи оживити квіти, про які знають тільки флористи
Ідеї для дому

Дивні та ефективні способи оживити квіти, про які знають тільки флористи

Чому так стається, що, обираючи в квітковій крамниці красивий букет, ми бачимо його зів‘ялим в домашній вазі вже через 2 дні? Обов’язкових правил для збереження свіжості тільки два: чиста вода і зріз стебла гострим ножем навскоси. А ось неочевидних таємниць, про які розповідають у флористичних школах, чимало. У цій статті ви дізнаєтеся про ті, що не вимагають особливих зусиль, займають мало часу і приносять результат.

Ми хочемо поділитися з вами дієвими і незвичайними способами оживити букет:

1. «Зваріть стебло»

Такий шоковий спосіб підходить для квітів, які мають неоднорідне стебло, щільне зовні і м’яке усередині. Це хризантеми, півонії, гербери, гортензії, ранункулюси.

Опускаємо стебло рослини на 5-7 см в кип‘ячу воду приблизно на 3 секунди. Дістаємо і обрізаємо гострим ножем навскоси ту частину, яка була в окропі. Відразу ставимо в чисту і холодну воду. Таким чином, запускається своєрідний процес «оновлення» рослини і квіти простоять набагато довше. Ба більше, за допомогою цього методу можна дати друге життя квітам, які вже почали в’янути.

2. Дайте води листкам, бо вони заберуть її у квітів

Те, що листя не повинне плавати у воді, щоб не провокувати розмноження бактерій, відомо.

Але краще, якщо листя в букеті буде якомога менше, у іншому випадку воно забирає на себе вологу з квітів. Не хочете позбавлятися – обприскуйте з пульверизатора щодня.

3. Почастуйте квіти коктейлем

Так, квіти люблять випити незвичайної води і дуже добре реагують на добавки. Якщо ви не користуєтеся спеціальними промисловими добавками, то потіште квіти:

  • аспірином (1 таблетка на середню вазу);
  • нашатирним спиртом (1-3 ч. л. в залежності від об’єму вази);
  • універсальною сумішшю (1 ч. л. лимонної кислоти, 1 ч. л. цукру, 1 крапля відбілювача).

У деяких квітів є свої переваги. Наприклад, айстра – «алкогольна дама» і довго простоїть в коктейлі з 1 ч. л. спирту на 1 літру води. Тюльпани і нарциси полюбляють цукор, а троянди – лимонну кислоту.

Якщо потрібно, щоб бутони швидше розпустилися, помічник – камфора або нашатирний спирт.

4. Змусьте їх пити

Провокуючи в рослинах вироблення активних речовин, деякі засоби буквально змушують їх пити воду.

Найактивніші:

  • аспірин;
  • активоване вугілля.

В квіти з порожнистим стеблом воду можна залити всередину стебла і закрити отвір шматочком вати. Жоржини і люпин проживуть так набагато довше. Гортензія (в лівій частині фотоколажу зверху) буде виглядати свіжою, якщо періодично занурювати квіти в ємність з водою.

Але є одна рослина, яка воду не приймає. Якщо поставити в воду мімозу, вона швидко запліснявіє, а жовті кульки почорніють. Тримайте її в тарі без води.

5. Обірвіть тичинки

У квітів з довгими тичинками можна відірвати їх, щоб продовжити  життя букета.

Таким чином припиняється запилення. Це стосується тюльпанів, лілій, декоративних маків. У випадку з ліліями така дія усуне різкий запах в кімнаті.

6. Поставте поруч рослину-лікаря

Деякі квіти люблять повну самотність: так, наприклад, квіти, які є сусідами в букеті з трояндами або нарцисами, довго не проживуть. А ось інші рослини, навпаки, виступають в ролі лікарів. Букет стоятиме довше, якщо його сусідами по вазі будуть:

  • всі види пеларгонії (зліва на колажі);
  • гілочки туї;
  • гілочки маренки.

7. Покладіть квіти до холодильника

Майже всі квіти добре зберігаються на холоді і ці знання допоможуть, якщо потрібно зберегти букет для урочистої події.

Тюльпани, гвоздики, хризантеми прекрасно перебудуть кілька днів без води в холодильнику, але стебла краще обгорнути вологою тканиною. Решта рослин потрібно зберігати в воді, підрізавши при цьому стебла. Трояндам для «залу очікування» підійде і холодна лоджія.

8. Пожертвуйте «ногами», щоб зберегти «голову»

Найскладніше зберегти букет, коли в ньому багато «учасників» – одні квіти, звичайно, зів’януть першими. В цьому випадку зробіть стебла квітів максимально короткими, а зріз – максимально довгим. Заберіть зів’ялі бутони, щоб вони не заражали інші та підрізайте стебла кожен день.

У випадку з тюльпанами їх листя забирає у квітів багато вологи, тому що схоже за структурою. Відірвіть нижнє листя, щоб дати бутонам пожити довше.

9. Застосуйте «тортури»

Спробуйте незвичайні способи обробки стебла:

  • розм’якшіть стебла внизу молоточком (бузок, троянди);
  • обробіть їі сіллю перед тим, як покласти до вази (образки, гербери);
  • розщепіть стебла внизу і вставте шматочок сірника (хризантеми);
  • подряпайте стебла внизу гострим предметом (нарциси, тюльпани).

Всі ці дії збільшать надходження води.

Джерело: Тутка