10 фраз, які батьки зобов’язані сказати своїй дитині перед школою
Для дітей

10 фраз, які батьки зобов’язані сказати своїй дитині перед школою

Перше вересня, веселий День знань, свято для дітей і їх батьків!

Тут ми піднімаємо табличку «Сарказм», тому що, звичайно ж, ніяке це не свято. А початок наступної серії трилера про шкільну рутину з ранніми підйомами, купою уроків і позашкільними обов’язками.

Я з тих людей, яким школа ніколи не була в радість. Я від неї втомлювалася, коли в ній вчилася, втомлююся і зараз, коли відправляю в неї свою дитину. Коли ми вели дочку в перший клас, ми були розгублені і незграбно намагалися підбадьорити не тільки її, але і себе.

Іл.: tanya_dandelion

І ось чергове 1 вересня. І я задумалася, що б я сказала дитині, якби вела її в перший клас, володіючи нинішнім своїм батьківським досвідом?

Так ось, мабуть, Макаренко, якби він зараз воскрес і дізнався, що б я сказала, спочатку довго та енергічно бив би мене по щоках ганчіркою, а потім би так само чарівно безсило ридав, забившись у куток.

Тому що моя пам’ятка першокласнику виглядала б так, і говорила б я це все голосом Дона Корлеоне:

1. Не  біжи за хорошими оцінками

Ніякої цінності в них немає. Ти ставиш собі планку сам, внутрішньо, а не рядком оцінок в журналі.

2. Ти не зобов’язана ні з ким дружити, досить бути привітною

Так, книжки про шкільну дружбу – прекрасні. Але може так статися, що «твоєї» людини в цьому колективі просто немає. Не засмучуйся, все попереду!

3. У школі вже немає «милих діток»

Ти потрапляєш в колектив, в якому зібралися вже повноцінні, хоча і все ще маленькі особистості. Колектив цей пройде майже повним складом 11 шкільних років. І сильні особистості відчують це відразу. З першого дня почнеться вибудовування відносин. Постарайся вписатися в колектив гідно. Не давай себе в образу.

4. Не вступай у відносини цькування

Якщо в колективі склалася така ситуація – не будь в складі стада, яке топче ногами того, хто слабший. І розкажи про цю ситуацію мені. Я знайду правильного дорослого в школі, щоб її викорінити.

5. Ніхто не може сміятися над тобою і принижувати. Особливо учитель

Ось наша вчителька в молодших класах вважала себе спадкоємицею Петросяна і дуже любила прилюдне висміювання помилок, і взагалі прилюдне висміювання. Так ось це – неправильно!

6. Учитель – НЕ беззаперечний авторитет

При всій повазі до місії вчителя, я на своєму віку бачила настільки неприємних по-людськи, жорстоких, скривджених на життя, слабких, дурних – різних – вчителів, що ніколи і ні за що не сказала б своїй дитині «учитель завжди правий». Це не так. Буває, що вчитель помиляється. Але, можливо, він прекрасна людина, здатна бути Вчителем з великої літери, і саме він першим прийде тобі на допомогу в скрутній ситуації. Придивимося по ходу навчання, не переживай.

7. Ти маленька, але це не означає, що з тобою можна робити все, що завгодно

Якщо ти не хочеш їсти під час шкільного сніданку – ти маєш на це право. Якщо ти хочеш в туалет – ти можеш вийти, попередивши вчителя. Вимагай до себе поваги, а й інших поважай.

8. Тобі не можуть загрожувати

«Зламаю твій телефон». «Заберу і не віддам». «Прибери волосся, бо я  тобі його відріжу ». Ось це все – це нехай говорять не тобі, а мені. А вже я знайду, що відповісти, повір мені. А ти сиди, слухай і мотай на вус.

9. Тебе не можуть не пустити на заняття. Навіть якщо ти забула змінний одяг

Навіть якщо спідниця у тебе не того відтінку і фасону, який би хотів бачити учитель. Твоє право вчитися закріплено в Конституції. Можеш з висоти твого метра з кепкою важкувато демонструвати здатність захищати свої права. Але спеціально бунтувати, звичайно, не варто. А якщо вже так сталося, і одяг забула, то сміливо захищай своє право вчитися в помитому вуличному взутті. Тому що чужу працю треба поважати – підлога повинна залишатися чистою.

10. У будь-якій ситуації знай – у тебе є захист. Цей захист – я

Ти можеш подзвонити мені в будь-який момент і розповісти мені все, що завгодно. І я допоможу тобі вирішити будь-яку скрутну ситуацію. Як Бетмен або Карлсон. Я поруч!

Джерело: Отож