Виховання сина: як жінка поводиться, того поруч і отримує
Для дітей

Виховання сина: як жінка поводиться, того поруч і отримує

Дивовижно, але якщо жінка не вміє “виховати” чоловіка поруч, то найімовірніше, і син виросте далеким від прикладу для наслідування.

Думки в статті засновані на реальних подіях. І навіть якщо хоча б одній людині у світі ці думки допоможуть – я буду щасливий.

Вимкніть мобільний, закрийтеся в кімнаті, уявляйте…

Ви мати 7-річного сина. Так склалося, що сина виховуєте самі. Ви втомлюєтеся на роботі, багато рутини, на себе часу не так і багато. Нерідко виникає така ситуація, яку можна бачити в нашому просторі.

Як і будь-який чоловік у світі, Ваш син – не ідеальний. У нього є сильні й слабкі сторони. І само собою, як кожна мама, бажаєте синові тільки хорошого і любите його всім серцем.

Питання, мамо, до Вас:

1) Хто відкриває двері в під’їзді?

  • Ви синові або син Вам?
  • Чому саме так?

2) а – Син зробив своїми руками листівку для мами на 8 березня. Ваша реакція?

б – Син забув привітати Вас із Днем Матері. Ваша реакція?

3) Син назвав фізично сильнішого однокласника “козлом” і отримав за це в ніс, прийшов додому і плаче. Що будете робити, Мама?

4) У сина є одне з прагнень: або добре вчитися, або виграти кубок із футболу, або навчитися класно танцювати, але у нього не виходить. Ваша поведінка?

5) Як зустрічаєте сина вдома?

  • Радієте щоразу
  • Ну прийшов і прийшов
  • Залежить від настрою

6) Як просите про допомогу сина? Або вважаєте його маленьким, щоб наприклад, нести важкі сумки з супермаркету?

7) Коли спілкуєтеся з сином – Ви спілкуєтеся з ким? З сином, хлопчиком, власністю, чоловіком?

Ці питання не випадкові. 99% мамів зовсім не замислюються про правильну поведінку в подібних (дуже життєвих) ситуаціях. Та що там говорити… Тати теж не розуміють основ. Тому що виховані такими ж мамами. Так, цього є історичне пояснення… Друга світова, самотні жінки, які тягнуть все на собі, адже чоловіки на війні… У Вас є шанс почати з себе. Зупинити цей ланцюжок неусвідомленість, сліпоти та автоматизму.

При чому тут мама і син?

Тому що аналогічно Ви проявляєте себе і з чоловіками. І так само будете поводити себе з сином або вже поводитесь. І так, дрібниці вкрай важливі. Як жінка поводиться, того поруч і отримує.

Розбираємо суть питань вище.

Як виховати сина чоловіком і чоловіка чоловіком

1) Навіть у дрібницях чоловік повинен бути чоловіком, а жінка жінкою. Дозволяйте синові/чоловіку піклуватися про Вас. Навіть якщо можете зробити це самі. Тут принцип дресування. Почавши з малого, переходите до більшого. Відкриття дверей перед жінкою – це теж форма турботи.

2) а – Будьте вдячні. Знову ж. Навіть за дрібниці. Тоді син/чоловік будуть щиро хотіти радувати Вас частіше і більше.

б – Забув зробити, що повинен був. Не критикуйте. Поділіться Вашими почуттями з приводу ситуації та чого б Вам хотілося.

3) Син/чоловік вчинив некоректно. За це і відповів. Тепер бідкається.

Не критикуйте за некоректну поведінку!

Не шкодуйте, як маленького хлопчика!

Покажіть, що Ви його любите. Покажіть, що Ви в нього вірите.

4) Підтримуйте, не шкодуйте, вселяйте в нього впевненість, не приймайте рішень замість сина/чоловіка. І не намагайтеся виправляти його помилки після прийнятих ним рішень.

5) Зустрічайте щоразу, ніби місяць не бачилися. Показуйте радість, емоції. Тоді чоловік/син буде бігти додому, як гінчак, щоразу, а не засиджуватися за пивком з друзями вечорами.

6) Просіть. Починаючи з дрібниць. Чоловікові/синові критично важливо бути потрібним.

7) Навіть якщо перед Вами 4-річний хлопчик або роздавач газет – спілкуйтеся із ним з внутрішнім відчуттям, ніби перед Вами генерал армії. І він таки стане “генералом армії” у своїй справі. Перевіримо?

Ярослав Самойлов