Ось чому дружина для мене важливіша за дітей!
Психологія

Ось чому дружина для мене важливіша за дітей!

Зазвичай в 8:30 вечора я даю своїм двом дочкам-підліткам такий собі застережливий постріл. А в 9 годині я вже відкритим текстом кажу: “Вам пора піти в свою кімнату”. Я говорю це майже щовечора. І кожен раз вони сперечаються: “Але чому ми повинні лягати спати в 9? Ми вже не маленькі!”.

«Вам не обов’язково лягати спати, ви можете займатися чимось у своїй кімнаті – але прошу вас піти з вітальні. Ми з мамою не бачили один одного цілий день, скучили, і це наш час, ми хочемо поспілкуватися”.

Дівчатка, звичайно, закочують очі й фиркають.

Чесно кажучи, це правило існувало у нас вдома з незапам’ятних часів. Ми є батьками ось уже 15 років, і ніколи не було такого, щоб діти займали вест наш час цілком протягом всього дня. Так, звичайно, ми дуже багато займаємося ними – але не 24 години на добу.

Ми любимо наших дітей, і, безумовно, вони грають важливу роль в нашому житті. І ми завжди будемо підтримувати їх і допомагати їм.

Але, є ще “ми”. Наші стосунки. І ми все ще повинні приділяти увагу тому, щоб ці відносини залишалися міцними, близькими і здоровими. І ось чому це так важливо:

1. Здоровий шлюб є наріжним каменем сім’ї

Наріжний камінь вашої сім’ї – не ваші діти. Вони – частина фундаменту і велика частина решти, але не вони тримають на собі всю цю конструкцію. Найважливіша частина – це ви і ваша дружина, чоловік, партнер І ваші діти дивляться на вас, беруть з вас приклад і, звіряючись з вашим досвідом, вибирають свій напрямок.

2. До того, як з’явилися ваші діти, були “ви” – ваша пара.

Спочатку дітей не було. Спочатку ми закохалися один в одного, разом прогулювали заняття, базікали до ранку по телефону (він тоді ще висів на стіні, і у нього був довгий шнур), і врешті-решт вирішили залишитися разом назавжди.

Ми були на початку. І ми затіяли всю цю сімейну історію. І тільки після цього з’явилися наші прекрасні діти. І ми страшно цьому раді і вдячні, тому що вони дають нам стільки світла і радості. Але наш союз священний. І саме цю сакральність ми повинні з усіх сил його охороняти.

3. Після того, як діти виростуть, ми залишимося удвох.

Ніщо не триває вічно. Наші діти скоро виростуть і вилетять з гнізда. Не знаю, як ви, але я особисто не збираюся плекати своїх 30-річних дітей і виділяти їм ще одну кімнату – нехай живуть самостійно.

Так ось, коли вони поїдуть від нас, заведуть свої сім’ї і будуть ростити своїх дітей, мені б хотілося, щоб наші стосунки з дружиною залишилися такими ж міцними і близькими, як на самому початку. І для того, щоб забезпечити собі подібне майбутнє, ми повинні працювати над ними вже зараз. Саме наші стосунки, а не наші діти, повинні бути пріоритетом.

4. Нам потрібно дати дітям гідний приклад.

Як я вже говорив, діти дивляться на нас і беруть з нас приклад. Саме у нас вони вчаться, як треба вибудовувати і підтримувати стосунки.

Я часто кажу: “Виховувати потрібно дорослих, а не дітей“. Не знаю як ви, але я б хотів, щоб мої діти виросли з нормальним здоровим ставленням до побачень, закоханості і сім’ї.

Саме тому здорові стосунки з моєю дружиною є для мене пріоритетними – адже діти вчаться, дивлячись на нас. Тому дружина для мене на першому місці, а діти – на другому. На дуже близькому до першого – але все ж другому місці.

В кінці дня всі ми буваємо втомленими і напруженими. І так, ваші діти потребують вас, вони дуже важливі. Вони на важливому другому місці після вашої дружини. Не друзі, не колеги, не товариші по захопленнях. Діти і дружина. І ви повинні піклуватися про дітей, але в першу чергу – дбати про збереження хороших стосунків у вашій парі.

Коли діти бачать, як батько любить їх мати, і як мати цінує батька, вони набувають впевненості в тому, що вони теж любимі, важливі й цінні, вони набувають впевненості в навколишньому світі.

Ми живемо в божевільному графіку. Справи-справи-справи. І постійно діти – ми приділяємо дітям море уваги. Саме тому рівно о 9 вечора кожен день я прошу своїх дітей піднятися до себе в кімнату. Саме тому ми з дружиною пару разів на місяць обов’язково плануємо побачення і виходимо кудись удвох. Тому що це важливо. Тому що першими з’явилися “ми”.

Автор – Майк Беррі