16 порад, які допоможуть батькам швидко і без скандалів привчити дітей до порядку
Для дітей

16 порад, які допоможуть батькам швидко і без скандалів привчити дітей до порядку

Кожен з батьків рано чи пізно стикається з такими проблемами, як вперте небажання дитини прибирати за собою іграшки, їсти овочі і вчасно лягати спати. Спроби умовити або змусити дитину підтримувати порядок і дотримуватися режиму дня часом закінчуються криком і сльозами, так що і батьки, і діти відчувають себе не кращим чином.

Але більшості неприємностей можна уникнути, якщо вдатися до допомоги реверсивної психології (психології від зворотного). Наприклад, заборонити малюкові їсти «противну» кашу замість того, щоб йому її нав’язувати. Як відомо, заборонений плід солодкий, а тому ймовірно, що неприваблива, на відміну від солодощів і чіпсів, їжа незабаром стане однією з найулюбленіших у маленького впертюха.

Саме про такі методах розповіли користувачі, які або самі з успіхом застосовують їх у вихованні своїх дітей, або пам’ятають, як це робили їхні власні мами і тата.

AdMe вибрав кілька простих, але ефективних порад, які допоможуть батькам впоратися з дитячою впертістю, не підвищуючи при цьому голос. Але пам’ятайте, що сильно захоплюватися подібними методами не варто: це все-таки свого роду маніпуляція. Використовуйте їх час від часу і тільки в тих ситуаціях, коли це насправді необхідно.

  • У моєї мами була подруга, яка клала овочі на свою тарілку, але не давала їх дітям. Коли вони просили її поділитися, та ухильно відповідала: «Це їжа для дорослих. Але, мабуть, я можу дати тобі трохи». Її діти виросли з любов’ю до овочів. А я сиділа за столом по 3 години, втупившись на тарілку з бридкою цвітною капустою, яку я відмовлялася їсти.
    @laik72
  • Одну з моїх кращих подруг в дитинстві за погану поведінку позбавляли не солодкого, а салату. В результаті вона полюбила салат і намагалася з’їсти його як можна більше в шкільній їдальні. Цікавий збіг: її чоловіка в дитинстві карали забороною на читання, і це мало схожий ефект.
    @cookiearthquake
  • Мама дозволяла мені їсти цукерки перед супом, але купувала тільки ті цукерки, які я не любила. Після кількох разів я перестала просити цукерки і почала сама їсти суп. Все це звучить досить невинно, але повірте, мені довелося постраждати
    @ turkeypr0
  • Двічі на рік я дозволяю дітям їсти все, що їм завгодно, і робити все, що вони захочуть. Зазвичай, це закінчувалося тим, що вони з’їдали гору шкідливої ​​їжі. Перші 3 рази вони так об’їдалися, що їх потім рвало. Зате тепер вони набагато краще контролюють себе і вибирають корисні ласощі замість величезної кількості шкідливих.
    @ZombieBoobies
  • У дитинстві я відмовлялася вставати вранці. Тоді мама сказала, що ми повинні розіграти тата, щоб він повірив, ніби я ще сплю. Вона попросила мене одягнутися, сховатися під ковдрою і прикинутися сплячою. Коли тато прийде мене будити, я його «обману», адже насправді я давно вже одяглася. Цей трюк спрацьовував протягом декількох років, і я ні про що не підозрювала. Тепер, дивлячись в минуле, мені більш ніж очевидно, що мої батьки просто хотіли, щоб я зібралася в школу без сперечань.
    @mfiggfi
  • Мій тато влаштовував для нас гру, в якій потрібно було складати і сортувати за кольорами випрану білизну. Вигравав той, хто склав більше всіх. Сам тато не виграв в цій грі жодного разу.
    @stonerplumber
  • Я не знаю, чи можна віднести це до реверсивної психології або ж це міра, прийнята від відчаю і втоми. Ми стояли в черзі до каси в продуктовому магазині. Дитині було 3 роки, у неї почалася істерика, яка закінчилася катанням по підлозі. Я подивилася на неї зверху вниз і сказала (голосніше ніж зазвичай, але не переходячи на крик): «Де твоя мама? Нам потрібно знайти твою маму!» Вона була в жаху і подиві, адже її мама – це я. Але істерика тут же припинилася, і ми обнялися.
    @stephlj
  • Мій син не хотів прибирати свої іграшки. Але при цьому він любить завдання на час і обожнює змагатися. Я пропонував синові прибрати спочатку червоні іграшки якомога швидше. Потім блакитні. Потім зелені, і так далі. У підсумку все було прибрано.
    @ divorced_dad_670
  • Моя мама змусила мене вивчити іспанську, сказавши, що у мого брата це виходило краще, ніж у мене.
    @mylittlesyn
  • «Сперечаюся, що ти не зможеш…» Дві мої дитини терпіти не можуть тверджень про те, що вони чогось не можуть. Прохання типу: «Будь ласка, прибери свої іграшки», скоріш за все, буде проігнороване, але фраза: «Сперечаємося, що ти ні за що не зможеш прибрати всі ці іграшки в коробку» змушує їх наводити порядок зі швидкістю кулі. Прибирання закінчується тим, що вони тріумфально заявляють мені: «Бачиш, я ж казав(ла) тобі, що зможу!» – на що я зображую небувале здивування. Їм тільки 4 і 7, і я знаю, що не зможу завжди мотивувати їх подібним чином, але поки це працює безвідмовно.
    @bibbobbins
  • У нас вдома була «заборонена книга» на полиці. Мої батьки говорили, що я зможу її читати, тільки якщо буду добре поводитися. Одного разу, під час літніх канікул, я залишився вдома один і вибрав момент схопити цю книгу. Я прочитав приблизно половину за один присід. Це була історія Китаю за 5 000 років. Не збрешу, якщо скажу, що мене добряче обманули.
    @oddstodd
  • Мій син був дуже імпульсивним в ранньому дитинстві і намагався втекти від мене на вулиці замість того, щоб триматися за руку. Тому я почала говорити йому, що він повинен тримати мене за руку, щоб мене не вкрали. Це спрацювало. Він відчув себе відповідальним за те, щоб ніхто не спробував викрасти мене під час прогулянки.
    @TimelyKaleidoscope
  • Не просіть дитину зробити щось одне, замість цього дайте йому вибрати з двох речей. Коли приходить час лягати спати і моя дочка вередує більше звичайного, я питаю у неї: «Ти хочеш зібрати свої іграшки чи ти хочеш спати?» Вона завжди вибирає сон. Я думаю, що дітям молодшого віку це допомагає відчувати, що їх думка має значення і вони теж беруть участь в процесі прийняття рішень.
    @ThoseAreBlueToo
  • Коли потрібно було зробити щось по дому, то тато помітив, що якщо він просив мене підстригти галявину, я скаржилася і тягнула з виконанням завдання. Але якщо він питав, що б я вважала за краще зробити: підстригти галявину або вимити вікна, то я вибирала щось одне і робила це швидко. Мій мозок буквально вибухнув, коли він розповів мені про ці виверти (мені вже було за 20). Тепер я сама застосовую такий метод з моїми учнями або дітьми, за якими мене просять доглянути. Він ніколи не підводить.
    @ AppealToReason16
  • Не зовсім реверсивна психологія, але коли моєму старшому синові було 4 роки, він часто вривався в нашу спальню рано вранці, повний енергії. Мені доводилося або вставати і займати його чимось, або ж надсилати його в іншу кімнату з якою-небудь місією, щоб поспати ще кілька дорогоцінних хвилин. Однією з таких місій було визначити, яка з його ніг біжить швидше. Син довго бігав туди-сюди по коридору, а захекавшись, повертався до мене, щоб сказати, що його ноги однаково швидкі.
    @Georgeisthecoolest
  • Привчаю сина до горщика. Йому щойно виповнилося 3 роки. Він упертий, з ним доводиться складніше, ніж було з його сестрою. Коли я надягаю йому підгузник, то я кажу: «Підгузки тільки для малюків, давай одягнемо твій підгузник для маленького хлопчика». Він відповідає: «Я не маленький!» Я: «Ну що ж, великі хлопчики ходять на горщик». Cьогодні пішов п’ятий день з того моменту, як він перестав носити підгузники вдень.
    @ Toad32

Ілюстратор Alice Perkmini спеціально для AdMe.ru