5 ознак того, що в дитинстві вам не вистачило батьківської любові
Для дітей

5 ознак того, що в дитинстві вам не вистачило батьківської любові

“Одягнений, взутий, нагодований — що ще тобі потрібно?”. Цю фразу хоча б раз у житті, ймовірно, чув кожен. Батьки ставлять перед собою дуже багато завдань, які, на їхню думку, здатні забезпечити дітям «нормальне» життя. Однак матеріальні блага — не все, що необхідно дітям. Їм потрібна турбота, ласка, любов, розуміння і підтримка. Їх відсутність можна порівняти з емоційним нехтуванням: завищеними вимогами, небажанням витрачати час на спілкування, ігноруванням потреб в увазі. Зазвичай так чинять батьки-диктатори, нарциси, перфекціоністи або просто ті, яких ніколи немає поруч.

Позбавлені цього діти виростають невпевненими в собі, психічно нестабільними, нездатними оцінювати себе і навколишній світ позитивно. Як зрозуміти, що свого часу батьки не дали вам необхідної кількості своєї любові?

1. Складні стосунки з протилежною статтю

У дорослому житті людина будує ту ж модель поведінки, яку звикла бачити в дитинстві. Байдужість, нетерпимість, токсичність стають нормою у відносинах з протилежною статтю. Людина схильна прагнути до таких же людей, як і вона сама. Часом вона ставить перед собою занадто складні завдання, намагаючись переконатися, що гідна любові.

2. Недовіра до людей

На розвиток почуття довіри грає обстановка у родині. Якщо дитину постійно критикувати, висміювати і порівнювати з іншими, вона рано чи пізно перестане відкривати свої емоції. Те ж відбувається, коли скандали у родині — норма. Дорослий, який виріс в такій обстановці не може довіряти людям, бо боїться, що його будуть «розтоптувати» знову і знову, як в дитинстві.

3. Низька самооцінка

Панічний страх не виправдати очікування — те, що відрізняє кожну недолюблену дитину. До моменту вступу в доросле життя вона зазвичай впевнена в тому, що є певна межа, яку їй ніколи не переступити. Така людина працює, але не стає забезпеченою, заводить сім’ю, але не знаходить щастя, бо часто піддається придушенню з боку партнера. Доходить до того, що її думку ігнорують власні діти, і це стає її новою «нормою».

4. Ранимість

Недолюблену в дитинстві людину так часто відкидали в ті часи, коли турбота і ласка були чи не найважливішим в житті, що вона боїться виявитися непотрібною в один прекрасний момент. Такі люди намагаються щосили заради когось, повністю забуваючи про себе і будучи готові мало не принижуватися, щоб отримати хоча б просте схвалення.

5. Страх помилитися

Байдужість і незалученість батьків сильно шкодять почуттю власної гідності дитини. Вона не відчуває, коли її успіхами пишаються, але точно знає, що буде покарана за найменший промах. Така людина здається оточуючим нерішучою, оскільки їй складно приймати рішення. Особливо ті, від яких може залежати ще хтось. Люди, яким не вистачало любові в дитинстві, звинувачували в цьому себе і вважали, що більше не мали права на помилку.

Дорослішаючи в такій атмосфері, людина втрачає вміння радіти, вірити і сподіватися. Її індивідуальність остаточно не сформована, вона легко піддається впливу, прагнучи догоджати всім в обмін на любов. Але вона може змінити своє життя на краще як мінімум тим, щоб не повторювати батьківські помилки.

Джерело