4 помилки батьків, які виховують “жебраків” в своїх дітях
Для дітей

4 помилки батьків, які виховують “жебраків” в своїх дітях

Природно, будь-хто з батьків бажає щастя своєму чаду. Ось тільки благими намірами, нерідко «вимощений» шлях дитини – до бідності в майбутньому.

Які помилки у вихованні призводять до цього?

1. Перша помилка – обмеження самостійності

Коли мама або тато просто не дає можливості дитині проявити самостійність, «інноваційний» підхід, а пропонує лише готові «схеми» рішення тих чи інших завдань.

Коли дитину привчають до «стандартів», перекриваючи його фантазію. Елементарний приклад: коли дитина малює, а йому кажуть: малюй сонце жовтим, траву зеленою. Адже насправді це не прописні істини!

Пропонуйте дитині не слідувати інструкціям, а думати. Навіть якщо її фантазії будуть відрізнятися від стандартів. Нестандартне мислення – перший крок до успіху.

2. Другу помилку можна назвати «обрубування крил»

Це ситуації, в яких батько прямо заявляє дитині, що її мрії абсурдні, що їй ніколи не стати космонавтом, балериною, актором кіно, і шикарної яхти у дитини не буде, і жити біля моря – їй не світить. І взагалі: вистачить витати в хмарах і мріях.

Насправді, будь-який успіх – це мрія, якій судилося збутися.

3. Ще одна помилка: розвиток негативного ставлення до «багатих людей»

На жаль, але таке часто-густо. І часто тих, хто домігся успіху, намагаються очорнити, назвати злодіями, нечесними людьми. Ви самі, як доросла особистість, можете вважати багатих – ким завгодно.

Ось тільки при дитині не варто проводити цю аналогію. Не повинно відкластися в її підсвідомості, що бути багатим – це апріорі бути нечесною і поганою людиною, що добрими справами багато не заробиш тощо.

4. І, нарешті, головна помилка: привчання до бідності.

Зрозуміло, що час від часу запити зростаючої особистості потрібно “приземлювати”, ось тільки не варто говорити дитині, що у неї занадто великі запити, або вона – занадто багато хоче.

Не варто переконувати її, що бідність – це нормально, що всі так живуть. Нема чого будувати перед дитиною перспективу безрадісного майбутнього. Адже насправді, бідно живуть не всі. Чому дитині не спробувати стати не такою, як більшість?