13 помилок батьків, які закривають шлях до серця дитини
Для дітей

13 помилок батьків, які закривають шлях до серця дитини

Підлітковий вік – важкий час не тільки для батьків, але і для самих дітей. У цей час батьки часто розуміють, що ті правила, за якими вони спілкувалися з дітьми, вже не діють, в цей час часто спливають помилки виховання – вони розуміють, що потрібно щось змінювати.

Ми вирішили з’ясувати, що так часто заважає нам, батькам, побудувати міцні, теплі стосунки з підлітками і не втратити їхню довіру.

1. Наполягаєте на відвертості

Багатьом батькам складно прийняти, що доросла дитина допускає їх не в усі сфери свого життя. Часто вони починають вимагати більшої відвертості від дитини. Але підлітку вкрай важливо відчувати свою самостійність, спиратися на власну думку. Чим більше він відчуває тиск на себе, образу з боку рідних, тим сильніше починає закриватися і захищати свій особистий простір: йде від відвертості, починає обманювати.

2. Порушуєте особистий простір

Часом з найбільш благих спонукань батьки починають перевіряти кишені, сумку, листування підлітка. Роблячи так, ми не тільки виявляємо неповагу до дитини, а й знецінюємо її особистий простір, але ж вона ще тільки починає пробувати обходитися з ним.

Це сильно підриває дитячу довіру як до батьків, так і до самого себе. Варто докласти зусиль, щоб контроль став результатом відкритої і чесної домовленості між вами і дитиною.

3. Ігноруєте думку підлітка

Коли батьки не цікавляться думкою дитини, не приймають її до уваги – вона відчуває, що її думка для батьків не важлива, і робить висновки, що її не люблять і не поважають.

Така поведінка може спровокувати в дитині агресію. Можливий і другий варіант: дитина здасться у відповідь на вашу наполегливість і одного разу може просто втратити здатність приймати рішення самостійно.

4. Пред’являєте розмитими свої вимоги

Звичайно, на рівні здорового глузду дитина зрозуміє вас, але реалізувати вимогу їй буває дуже складно, оскільки критерії досить розмиті.

Згодом це може привести до великої розбіжності у думках між вами: дитина буде вважати, що вже відповідає висунутим вимогам в повній мірі, а ви – що завжди є до чого прагнути. Щоб уникнути цього, варто точно представляти, чого ви хочете, і навчитися так само точно говорити про це дітям.

5. Знецінюєте почуття дитини

Батькам часто здається, що діти надмірно драматизують події. Але якщо дитина регулярно не отримує підтримку з боку близьких, то відчуває себе знехтуваною і закривається ще сильніше. Або починає протестувати проти батьків і вести себе агресивно.

Намагайтеся сприймати всерйоз все те, що відбувається з дитиною, поважайтеїї почуття, цінуйте довіру. Дайте дитині знати, що її розумють і приймають, що її почуття для вас важливі.

6. Не завжди послідовні

Часом, щоб дитина виконала вимоги, батьки вдаються до заздалегідь нездійсненних обіцянок або погроз. Але, коли бажана мета досягнута, забувають про свої слова або ж просто не поспішають їх виконувати.

Але варто пам’ятати: підлітки дуже педантично ставляться до виконання обіцянок дорослих. Якщо раз по раз близькі будуть говорити порожні слова – дитина перестане вірити їм. Так батьки втратять авторитет в очах підлітка.

7. Занадто багато вчите жити

Не варто перетворювати свою батьківську владу в диктат. В іншому випадку це просто може привести або до жорсткої відсічі і агресії з боку дитини, або ви просто ризикуєте зламати дитячу цілісність і самооцінку.

Батькам підлітків варто прагнути до розумних компромісів. Приймати рішення спільно з дитиною, йти на поступки, які дозволять їм зберегти своє обличчя. Варто вчитися бачити в дитині перш за все особистість, яку потрібно поважати.

8. Живете не своїм життям, а дитини

Коли все життя батьків побудоване тільки навколо дитини, розчинене в ньому – це вже явний перебір. Діти, переймаючи ставлення батьків до самих себе, можуть почати так само явно зневажливо ставитися до них.

Батькам варто приділяти час своїм інтересам, знаходити час для відпочинку. Без цього вкрай складно вибудувати правильні стосунки з дитиною, а їй – складно пишатися своїми батьками і цінувати їх.

9. Не цікавитесь життям дитини

Не знаючи того, чим живе дитина, що її цікавить, неможливо побудувати з нею довірчі встосунки, які так важливі в підлітковому віці.

Якщо ви спробуєте більше дізнатися про те, що відбувається в житті дитини, про її захоплення і покажете свою обізнаність, то заслужите її прихильність, вам буде про що поговорити.

10. Постійно критикуєте

Часто батьки вважають, що хвалити потрібно тільки за відмінні оцінки. Однак підлітки потребують схвалення у всіх своїх справах. Дитині це додає сили рухатися далі, допомагає легше переживати невдачі.

Здорову критику при цьому ніхто не скасовує. Але завжди варто стримувати емоції і пам’ятати, яку мету ви при цьому ставите: покарати дитину? Висловити своє ставлення до вчинку? Допомогти їй усвідомити свою неправоту? Або вирішити разом з нею проблему?

11. Не знайомі з друзями дитини

Батькам не буде зайвим познайомитися з найближчим колом спілкування своїх дітей. Для цього буває достатньо просто частіше запрошувати їх в гості на чашечку чаю з пирогом.

Це не тільки зміцнить ваші стосунки, а й допоможе бути спокійними за власну дитину. Якщо вас дуже насторожує хтось із друзів підлітка, ви зможете делікатно обговорити це з ним. Покладаючись на вашу думку, він і сам зробить висновок з приводу свого товариша.

12. Не виявляєте поваги до своєї дитини

Звичайно, деколи дитина стає винуватцем ситуацій, в яких складно зберігати терпіння. Але думати, що вимовлені підвищеним тоном аргументи стануть вагомішими, – помилка. Для дитини вони означатимуть ваш зрив і її правоту.

Якщо ситуація буде повторюватися – підліток просто перестане звертати на вас увагу, перестане вас поважати. Що перетвориться в кінці кінців в замкнуте коло.

13. Проводите мало часу разом

Це тільки на перший погляд здається, що підлітки зовсім вже великі й не потребують батьківської уваги і ласки. Навіть якщо у вас зовсім мало часу – нехай якість замінить кількість. У будні досить проводити разом з півгодини-годину, але без відволікань на свої справи, вихідні можна присвятити спільному походу, перегляду фільму або іграм.

Якщо ж спільне життя батьків і підлітка зводиться тільки до формального спілкування, він може почати відчувати себе непотрібним, незахищеним, відчувати безнадійність, мати слабку самооцінку.

За матеріалами Adme.ru