Чим шкодять емоції і до яких хвороб вони призводять
Психологія

Чим шкодять емоції і до яких хвороб вони призводять

Які емоції чинять максимальну шкоду для здоров’я? Чи психосоматичні чинники призводять до серйозних недуг? Виявляється, емоції людини повністю матеріальні. І деякі з них завдають організму максимальної шкоди. Розповімо як.

Найнебезпечніші емоції, які викликають хвороби

Психосоматика досить молода наука, вона займається впливом емоцій на організм і причинами виникнення різних тілесних недуг. Як розібратися в цьому питанні, адже всім відомо, що емоції нематеріальні? Виявляється, це помилка. Якщо людина нервує, сердиться, дратується, за будь-яких відчутних емоціях синтезуються гормони, котрі впливають на увесь організм, зазначає лікар Павло Євдокименко.

Дія негативних емоцій на здоров’я

Гормони, що виділяються при сильних емоціях, перебудовують роботу органів і систем. Вмикається м’язова і нервова відповіді, стаються затискачі мускулатури. Все це є доказом того, що емоції абсолютно матеріальні, а переважна кількість недуг походить саме від нервів. Це приблизно 70% всіх хвороб.

Як емоції діють на тіло? Чи впливають на нас зайві переживання і хвилювання?

Організм людини — результат тривалої еволюції. Весь цей час організм «підлаштовувався» до умов дикої природи. У природі еволюційний сенс яскравих емоцій — вижити. Напав хижак — приходиться або боротися, або втікати. В цей момент наднирники вихлюпують гормони стресу, які підготують організм до бійки або втечі. Ці гормони підвищують показник цукру в крові, тонус судин і тиск, забезпечуючи тим самим під час бійки або втечі потужний приплив крові до м’язів. Гормони активують функції серця, згущують кров і звужують судини, щоб за поранення зупинити кровотечу.

У гормональному сенсі організм не дуже розрізняє стрес, спровокований атакою хижака від іншого стресу (скандал із дружиною, зауваження від директора). У такій ситуації організм починає готуватися до бійки так само, як і при атаці хижака. Підстрибує тиск, цукор, звужуються судини. Все це викликає виникнення різних захворювань.

Яка з емоцій найбільш згубна

Розрізняють природні емоції, які допомагають вижити в дикій природі. Вони не є небезпечними. А ось неприродні емоції вижити просто заважають. І вони становлять небезпеку для здоров’я.

До природних емоцій зараховують тривогу, страх, занепокоєння, злість, гнів, лють, роздратування, ревнощі. Від них теж хворіють, але тоді, коли переживають їх надто часто і сильно. Страх, неспокій можуть викликати гастрит, печію, виразку (проблеми шлунка). Гнів або злість теоретично можуть стати причиною інсульту, серцевого нападу. Постійне роздратування викликає ниючий біль в ділянці попереку. Напруження, тривожність викликають підвищення тиску, діабет 2-го типу, серцевий напад, згущення крові.

Важливо, щоб будь-які емоції отримували розрядку (тобто будь-яку фізичну активність — спорт, прогулянки).

Неприродні емоції не розряджаються. Тому вони зводять до мінімуму здатність до виживання і провокують важкі недуги.

До неприродних емоцій можна віднести заздрість, образу, почуття провини.

Почуття провини може віддавати гострим болем у нозі, часто пов’язану з радикулітом і запаленням сідничного нерва. Образа і заздрість провокують важкі недуги: онкологію, артрит, діабет 1-го типу.

Образа буквально вбиває. В еволюції образа — найбільш марна емоція.

На перших етапах еволюції образи в природі просто не існувало. Були лють, страх, злість. Вперше у тваринному світі образа виникла на етапі, коли тварини об’єднувалися у групи (у мавп). Хтось із нас виношує образу буквально ціле життя. Образа провокує злоякісні новоутворення, виразковий коліт, артрит.

В організмі ракові клітини утворюються щодня. Але виробляються так звані Т-кілери, які вбивають ракові клітини до того, як ті сформують пухлини. Та в певних пацієнтів імунітет сам відмовляється від контролю за раковими клітинами. І злоякісне новоутворення розвивається. Вчені не заперечують, що певні емоції часто сприяють розвитку раку. Анкетування пацієнтів виявили особливість: онкологія часто розвивається після психологічних ударів (розлучення, втрати житла, втрати близької людини, гарної роботи та ін.)

Зв’язок емоцій та раку:

  • Рак шлунка, кишківника, печінки, підшлункової — образа на життя, долю
  • Рак органів дихання — розчарування в житті
  • Рак жіночих органів — образа на чоловіка
  • Пухлина мозку — пекуча образа на батьків, близьких, ревнощі
  • Рак молочної залози — образа на дітей
  • Рак крові — образа на життя.

Будь-який випадок раку — персональний, і з ним важливо розбиратися уважно і делікатно.

Джерело