6 способів виправити занижену самооцінку дитини
Для дітей

6 способів виправити занижену самооцінку дитини

Самооцінка управляє механізмами прийняття рішень і впливає на розвиток особистості або її відсутність. Самооцінка буває завищеною, нормальною і заниженою. Від адекватної самооцінки залежить комфортний психоемоційний стан дитини, її успішність в навчанні, захопленнях, спілкуванні з ровесниками, приятелями і батьками.

Самооцінка дитини і як її підвищити

З низької самооцінки розвивається рольова позиція жертви. Людина, яка приміряла на себе цю роль, завжди буде знаходитися в пошуках підтримки оточуючих. Люди-«жертви» схильні перекладати відповідальність на інших, не бажають дорослішати і щось міняти в своєму порядку існування.

Ознаки заниженої самооцінки

На формування заниженої дитячої самооцінки впливають зовнішні і внутрішні фактори, такі як зовнішність, вага, персональна специфіка психіки, соціальний рівень батька і матері, наявність (або відсутність) досягнень, оцінка інших людей.

Типові ознаки заниженої самооцінки:

  • підвищена самокритичність, незадоволеність власними діями;
  • загострена чутливість до критики, надмірна образливість;
  • постійна боязнь зробити помилку, боязкість;
  • прагнення догоджати;
  • неясне відчуття провини;
  • схильність до депресії;
  • ворожість до навколишнього світу.

Діти з заниженою самооцінкою прагнуть завоювати визнання інших, помилково приймаючи його за критерій оцінки своєї персони.

Як же підняти самооцінку дитини?

Метод №1. Перевірити, чи не завищені вимоги

Коли дитина демонструє тривожні симптоми (вислови на кшталт «я ні на що не годжуся», депресивні стани, скритність, навмисну ​​грубість, цинізм), першим ділом слід проаналізувати причину. Можливо, ваші вимоги не відповідають можливостям дитини.

У 7 класі Марина була відмінницею і зразком для наслідування. Явна антипатія всього класу не заважала їй брати участь у всіх олімпіадах і вчити напам’ять матеріал. Взаємини дівчинки і однокласників (справа доходила навіть до сутичок з «вискочкою») бажали кращого. Батьки перевели дочку в гімназію з більш складною програмою навчання. А в 8-му класі у Марини проявилися проблеми з самооцінкою. Ще б пак! 25 учнів в класі, і всі поголовно «генії» і зразки для наслідування.

Не піднімайте планку своєї дитини і не порівнюйте її з іншими дітьми.

Метод №2. Думка однолітків

Для підлітка думка ровесників грає вкрай важливу роль в житті. Оцінки друзів і знайомих або боляче ранять, або піднімають дитину у власних очах. Коли, наприклад, зовнішній вигляд реально впливає на самооцінку вашої дитини, краще прислухатися до неї і піти назустріч. Яскравий колір волосся, драні джинси і пірсинг з часом відійдуть в минуле. А ось самооцінка підлітка не постраждає.

Інша річ, якщо в школі йде цькування. За національну приналежність, мовні дефекти (наприклад, заїкання), за те, що худа/товста/висока, – діти жорстокі. Придивіться до дітей, з якими ваше чадо спілкується, і якщо ви зрозумієте, що його занижена самооцінка – це результат цькування, то має сенс перевести підлітка до іншого навчального закладу.

Метод №3. Похвала

За хороше можна похвалити, за неприпустиме – насварити (або навіть покарати), щоб не змішувати ціннісні орієнтири. Але не переходьте на особистості, акцентуйте увагу на вчинках.

Не скупіться на похвалу. Від цього у дитини не з’явиться корона на голові. І пам’ятайте – чим конкретніша похвала, тим зрозуміліше дитині, що батьки її цінують.

За що саме хвалити?

  • За висловлення власної думки.
  • За принциповість.
  • За будь-яку допомогу.
  • За розумну наполегливість і впертість, які допомагають довести справу до кінця.
  • За радість і оптимізм.
  • За мужність.

Спосіб №4. Розвивати свій талант

У кожного є талант, або так звана «конкурентна перевага». Напевно, не варто намагатися поліпшити те, що ніяк не виходить. Але зміцнення сильних сторін є шансом виховати впевнену в собі дитину.

Наприклад, якщо дитина чудово малює – можна віддати її в художню школу, а якщо обожнює футбол – має сенс записати її на секцію та ін.

Кожній людині простіше долати життєві невдачі, перебуваючи в упевненості, що в своїй справі вона є майстром.

Топ-6 реальних варіантів підняти собі і дитині настрій і самооцінку:

  1. Сходити до стиліста або посидіти за чашкою ароматного чаю в кондитерській.
  2. Організувати фотосесію (можна професійну) і викласти вдалі фото в Мережу, збираючи позитивні коменти.
  3. Сходити на який-небудь майстер-клас і навчитися разом виготовляти що-небудь своїми руками.
  4. Сходити на спектакль/в музей. Написати репортаж або есе про захід.
  5. Частіше усміхатися. Головний мозок позитивно відгукується на будь-яку усмішку.
  6. Здійснювати спільні прогулянки на природі. Милуватися красою всіх пір року і мирно розмовляти – що може бути краще!