9 вчинків дитини, які не настільки жахливі, як вам здається
Для дітей

9 вчинків дитини, які не настільки жахливі, як вам здається

Від цих дій своєї кровиночки не варто хапатися за голову, вести дитину до психолога і вважати, що батьки з вас нікудишні. Так, неприємно, але можна пережити, і ось чому.

1. Вона вас не слухається

Однакове почуття батьківського безсилля та обурення викликають і трирічний малюк, що зловживає словом «ні», і п’ятикласник, освоює солодке відчуття протесту, і підліток, для якого не слухатися – базовий принцип існування. Але звичка беззаперечно слідувати словам дорослих може послужити дитині в майбутньому ведмежу послугу, і, навпаки, знання, що до його слів прислухаються і намагаються з ним домовитися, корисно для життя.

2. Вона не любить свого брата або сестру

Або вам здається, що не любить, – бо за боями вкрай складно розгледіти братську любов. Але засуджувати та карати дітей за їхні взаємини – погана ідея, яка не поліпшить положення. Краще розібратися, в чому причина – в ревнощів, суперництво, відсутність особистого простору мул і в чомусь іншому, – і постаратися усунути її. Конфлікти між сиблінгами, швидше за все, ніяк не вплинуть на їх відносини в майбутньому. Якщо, звичайно, ви й справді не порівнюєте дітей між собою вголос.

3. Вона прогулює школу

Перше, що треба запитати, що саме її там не влаштовує. Тому що прогули можуть бути як частиною проєкту «я доросла і все вирішую сама», так і реакцією на запущене навчання, конфлікти з учителями, однокласниками.

4. Вона вкрала

І не так вже й важливо, шоколадку в магазині або гроші з батьківського гаманця, – ви все одно в жаху. Відкриваємо секрет, практично кожна дитина хоча б раз в житті зазіхнула на чуже. З різних причин: її вольова сфера ще недостатньо розвинена, або вона привертає увагу батьків, яку складно отримати некримінальним способом, або кишенькових грошей немає, а є бажання отримати те, що є в інших дітей.

Часто довірливої ​​розмови вистачає, щоб експеримент не повторювався, а якщо ні – краще звернутися до психолога (а не в поліцію).

5. Вона пофарбувала волосся або, наприклад, проколола вуха

І одягається зухвало або дивно. Хоча ви проти! Прикро – тому що, схоже, ваша думка її зовсім не хвилює, та й батьківський авторитет страждає. Але чим старша дитина, тим більш дорадчим стає ваш голос в питаннях її зовнішнього вигляду. Ви можете домовитися про те, чому вам важливо, щоб вона виглядала доречно, наприклад, в школі або на офіційних заходах. Але ви, зрозуміло, не зобов’язані виражати захват!

6. Вона зробила татуювання

Найгірше, що може бути, – татуювання зроблено в не найстерильніших умовах (і промовчимо про її художньої цінності), тому здати аналіз на гепатит все-таки варто. А ще все-таки варто допомогти дитині зрозуміти, що це було: прагнення виглядати дорослішим, надати собі оригінальності та привабливості? Може, це можна отримати іншими способами?

7. Вона бреше

І знову важливо розуміти, що саме вона хоче цим сказати. Що ви занадто на неї тиснете? Що постійно контролюєте? Що не відчуваєте кордонів, тому доводиться їх захищати таким чином? Або, може бути, ваше спілкування зводиться до коротких команд на кшталт «помий посуд» і «погуляй з собакою» – тоді ваша дитина щиро впевнена, що тримати вас у курсі її життя просто нема потреби, адже вас це не хвилює.

8. Вона почала займатися сеkсом

І ви абсолютно не були до цього готові. Але все-таки важливіше, щоб вона сама була готова! Якщо вона вже в курсі, що сеkс – це перш за все відповідальність за себе і за партнера, все добре. Лаятися і карати безглуздо – дитина все одно буде продовжувати, але тепер вже приховуючи це від вас.

І, навпаки, довірчі та партнерські стосунки з вами допоможуть їй при проблемах і сумнівах звернутися за підтримкою.

9. Вона не склала іспити

На підготовку до яких, наприклад, було витрачено дуже багато сил, нервів і, чого вже там, батьківських грошей. Але провал – це не кінець всьому: добре б дитині пам’ятати, що помилки та невдачі трапляються абсолютно з усіма. А найсильніше страждають від провалу якраз перфекціоністи й ті діти, батьки яких вселили їм, що треба вбитися, але зробити. А точно треба?

Джерело