Чому не можна жити з некоханою людиною?
Психологія

Чому не можна жити з некоханою людиною?

Є безліч причин, які змушують пари вступати в стосунки. Страх самотності займає в цьому списку далеко не останнє місце. Багато людей бояться залишитися в старості в порожньому будинку і хочуть, щоб хтось згадав про них після смерті. Сім’я дає страховку і впевненість.

«Стерпиться – злюбиться», – так кажуть в народі. Однак багато психологів вважають, що самотність – аж ніяк не гірший варіант, якщо на протилежній стороні ваг знаходяться стосунки, засновані на звичці. Сьогодні ми поговоримо про те, чому не можна жити з некоханою людиною.

1. Неправильне уявлення про щастя

Суспільство і сучасна культура поселили в свідомості багатьох людей уявлення про те, що самотні чоловіки чи жінки не можуть бути щасливими. У вас перед очима – приклад батьків, більш «щасливих» друзів. І всі вони навперебій цікавляться, коли чекати радикальних змін у вашому житті. Однак це уявлення невірне. Просто через те, що поруч з вами буде інша людина, ви не знайдете щастя. Для ідеального союзу з кимось необхідна одна велика умова – любов. Уявіть, що буде, якщо шлюб не заснований на почуттях?

2. Безліч обмежень

Впускаючи до себе в будинок іншу людину, ви обмежуєте своє життя, свої права, але разом з тим купуєте додаткові обов’язки. Ви обоє будете намагатися жити за шаблоном, обмежуючи власні бажання та потреби, тільки тому що так прийнято, і «всі так роблять». З іншого боку, ви обмежуєте бажання і потреби іншої людини. Тепер ви обидва змушені пристосовуватися один до одного. В таких умовах життя схоже на пекло, де кожен з партнерів хоче залишитися наодинці з собою, щоб зітхнути, нарешті, вільно. Зрозумійте, що пошук партнера не є еквівалентом успіху або ознакою входження в доросле життя.

3. Стосунки заради стосунків зовсім скоро вичерпають себе

Самотня людина вільна чинити так, як хоче, і у неї є головне: свобода вибору. В даний час, як альтернатива звичайному сімейному укладу, існує відразу кілька варіантів стосунків. Люди активно практикують союзи без штампа в паспорті, гостьові шлюби і «любов на відстані». Назавжди пов’язувати свою долю з іншою людиною варто тільки тоді, коли ви розумієте, що робите життя один одного кращим. Якщо ж вашу пару переслідують конфлікти і незадоволеність, рано чи пізно такий союз вичерпає себе.

4. Нові соціальні зв’язки

Стосунки без любові не усувають необхідності регулярних зустрічей з друзями або родичами партнера. Ви будете виконувати всі ці правила етикету, і вам буде складно перейнятися до абсолютно чужих людей справжньої симпатією. Коли людина самотня, в будь-який момент вона може покинути вечірку, пославшись на невідкладні справи. Ніхто не стане тримати її. Якщо вона жадає спілкування, то йде в бар і розмовляє там з незнайомими людьми. І зовсім неважливо, чи побачить вона своїх нових компаньйонів ще коли-небудь, чи ні. Такі людині не потрібно кожен раз озиратися на партнера або ловити на собі докірливі погляди родичів. Вчинивши так чи інакше, вона не зачепить чиїсь почуття. Люди, які живуть в мегаполісах і щодня бачать кілька сотень осіб, взагалі можуть не вважати себе самотніми. Перед вами відкриті всі двері, і немає ніякої причини пов’язувати себе міцною мотузкою з людиною, яка за великим рахунком вам байдужа.

5. Стосунки без любові роблять людей ще більш самотніми

Коли ви хочете вибрати обновку, ви несете на примірку відразу кілька речей. Коли ви приміряєте на себе модель чужого ідеального життя, ніхто не дасть гарантій, що ця модель підійде вам «як влита». Поступово ви почнете відчувати, що існуєте не в своїй реальності. Це відчуття призводить до почуття спустошення і незадоволеності. Самі стосунки не приносять щастя на блюдечку із золотою облямівкою.

Ймовірно, про це вас ніхто не попередив. Двоє людей, які живуть один з одним, – це просто сума двох людей. Якщо ви зрозумієте, що дороги назад немає, а ваші стосунки засновані на брехні та обмані, ви будете відчувати себе набагато більш самотнім.

Автор: Інга Кайсіна