“Чоловік, який вкладає в шлюб вдвічі менше, ніж повинен, отримує стільки ж”
Психологія

“Чоловік, який вкладає в шлюб вдвічі менше, ніж повинен, отримує стільки ж”

Один чоловік не зміг бути присутнім на весіллі свого старшого сина і передав йому лист зі щирими побажаннями. Ці слова швидко стали популярними, адже в них криється секрет щасливих стосунків між чоловіком і жінкою…

“Дорогий Майку,
ти чув безліч жартів, якими щедро діляться всі «нещасливо одружені» і циніки. Тепер, на випадок, якщо ніхто про це не говорив, ось тобі інша точка зору: ти вступаєш в найважливіші й набільш значущі стосунки, що існують в людському житті. Вони можуть стати такими, якими ти сам захочеш.

Деякі чоловіки думають, що власну мужність можна довести, тільки якщо втілювати в життя всі ці історії, які розповідаються в роздягальнях, самовдоволено переконаними в тому, що «те, про що дружина не дізнається, не ранить її». Правда в тому, що десь в глибині душі, навіть не знаходячи слідів помади на комірі сорочки і не ловлячи чоловіка за невпевненими поясненнями про те, де він був до третьої ранку, дружина завжди знає – і з цим знанням зникає якась магія у стосунках. Куди більше чоловіків, які бурчать про безглуздість шлюбу, більше винні в руйнуванні стосунків, ніж їхні дружини. Є старий закон фізики про те, що отримати у відповідь можна рівно стільки, скільки зусиль ти прикладаєш. Чоловік, який вкладає в шлюб вдвічі менше, ніж повинен, отримує стільки ж.

Звичайно, будуть моменти, коли ти побачиш когось або згадаєш старі часи, і тобі доведеться боротися з бажанням довести собі, що ти ще можеш бути на висоті. Але дозволь мені розказати тобі, який по-справжньому грандіозний спосіб довести власні мужність і чарівність – це бути з однією жінкою до кінця свого життя.

Будь-який чоловік може бути ідіотом і зраджувати – для цього мужність не потрібна. Адже потрібно куди більше, щоб залишатися привабливим і коханим для жінки, яка чула твоє хропіння, бачила тебе неголеним, доглядала за тобою, коли ти хворів і прала твою брудну білизну. Роби все це, при цьому даючи їй відчувати тепле, внутрішнє сяйво щастя, і ти будеш чути воістину прекрасну музику.

Якщо ти щиро любиш дівчину, ти ніколи не змусиш її принижуватися, вітаючись із секретаркою або вашою спільною знайомою, змушуючи гадати, чи не вона стала причиною твоїх пізніх повернень додому. Так само як ти не захочеш, щоб інша жінка, зустрічаючись з твоєю дружиною, посміхалася в глибині душі, дивлячись на неї – жінку, яку ти любиш, знаючи, що саме її ти зрадив, нехай і ненадовго, заради іншої.

Майк, ти знаєш краще, ніж багато інших, що таке нещасливий будинок, і що він може зробити з іншими. Зараз у тебе є шанс зробити все правильно. Немає більшого щастя для чоловіка, ніж підходити до порога свого будинку в кінці дня і знати, що хтось з того боку дверей чекає звуку твоїх кроків.

З любов’ю,
Тато.

P. S. У тебе ніколи не буде неприємностей, якщо ти будеш говорити «Я люблю тебе» хоча б раз в день”.

***

Чоловіком, який написав листа синову, був Рональд Рейган. Він і його друга дружина Ненсі прожили разом 52 роки, і їхня сім’я завжди була прикладом гармонійних стосунків.