Ось чому викреслити членів сім’ї з вашого життя часом – це нормально
Психологія

Ось чому викреслити членів сім’ї з вашого життя часом – це нормально

Сімейні стосунки у всіх складаються по-різному і нерідко бувають вкрай складними. Більшість людей відчуває величезне почуття провини, коли постають перед вибором, щоб дистанціюватися від когось з близьких членів сім’ї, навіть якщо розуміють, що це життєво необхідно для їх благополуччя. Але яким би складним не був вибір, існує ряд причин, коли розрив неминучий і корисний для обох сторін.

Ми не вибираємо в якій сім’ї народилися, але у нас є вибір, щоб віддалитися від близьких, коли вони токсичні й приносять вам біль. Ніхто не сперечається, що це дуже важке рішення, але іноді це єдина можливість зберегти свою розсудливість та врятуватися від ситуації, що склалася.

Іл.: Lisa Aisato

Нижче наведені причини, чому від таких людей, навіть рідних, варто тримати подалі:

1. Вони з’являються на горизонті тільки тоді, коли їм щось від вас треба.

Якщо у вашій родині панують здорові й гармонійні стосунки, то ви з ранніх років усвідомлюєте, що вони будуть завжди з вами: в радості і в біді, в багатстві і бідності. Вони відразу ж прибіжать за першим покликом, якщо у вас наздоженуть проблеми, щоб допомогти і підтримати.

Але якщо члени вашої сім’ї згадують про вас тільки тоді, коли їм щось потрібно, то слід гарненько задуматися, чи повинні вони залишатися частиною вашого життя. Така любов називається «умовною»: якщо ти даси або зробиш для нас щось – ми будемо любити тебе, а ні – до побачення. Дуже серйозно проаналізуйте формат таких стосунків, і чи потрібні вони вам.

2. Вони постійно засуджують вас.

У нашому світі вистачає людей, які постійно засуджують і критикують, і від цього нікуди не дінешся, але, якщо подібне відбувається у вашій власній родині – це вже ненормально. Мова не про конструктивну критику, спрямовану на те, щоб допомогти вам стати краще – це навіть корисно.

Але якщо ваші близькі постійно критикують і засуджують вас до такої міри, що страждає самооцінка і вам боляче, то вихід один – йти від таких людей. Наші близькі повинні підтримувати і надихати нас, а не принижувати і морально знищувати.

3. Вони пліткують за вашою спиною.

Якщо ваша сім’я ставиться до вашого життя, як до телесеріалу, про який можна всім розповідати направо і наліво, то краще ніколи з ними по суті нічим не ділитися більше. А ще краще – триматися якомога далі від них.

Коли ви ділитеся зі своїми близькими своїми потаємними думками або проблемами, розраховуючи на розуміння і підтримку, то це має на увазі конфіденційність. Вони повинні розуміти, наскільки вам неприємно, якщо про це дізнаються сторонні. Якщо ж для них ваша щирість – черговий привід попліткувати – цього терпіти не можна.

4. Вони маніпулюють вами.

Якщо ви почали помічати, що родичі в один деньставляться до вас з любов’ю і ніжністю, а на наступний – ображають і принижують, знайте: вами маніпулюють. У нормальних сім’ях, де існують здорові стосунки, подібне – в принципі неможливо.

Так не буває, щоб сьогодні вас вважали хорошим і правильним, а завтра – злим і невдячним. Це чистої води примітивна маніпуляція. Вона спрямована на те, щоб ви все робили так, як вони хочуть. Схема дуже проста: вони то наближають, то відштовхують. І все це з однією єдиною метою – контролювати вас.

5. Вони використовують газлайтинг.

Газлайтинг – одна з форм маніпуляції, за допомогою якої змушують жертву відчувати себе безпорадною. Жертва газлайтингу починає сумніватися в адекватності свого сприйняття і своєї пам’яті, а іноді – навіть в своїй розсудливості.

Якщо ви помічаєте, що ваша сім’я робить щось не так і вказуєте їм на це, а у відповідь чуєте фрази типу «тобі здалося», «цього не було» – це називається газлайтинг. Якщо вони вдаються до такої маніпуляції, щоб ви відчували своє безсилля і залежність, то іншого виходу, як піти, просто немає.

Висновок

Легко сказати: «Відріж, піди, покинь своїх близьких членів сім’ї». Зробити – набагато важче. Адже мова йде начебто про рідних людей. Як би вам не було важко, якщо мова йде про ваше психологічне або фізичне виживання, то краще піти і тримаються від них подалі.

За матеріалами