Як на дітях позначаються сварки батьків
Для дітей

Як на дітях позначаються сварки батьків

Суперечки та сварки неминучі в будь-яких взаєминах, і стосунки між подружжям не виняток. Однак коли у вас з’являються діти, слід бути обережними у своїх реакціях, оскільки вони здатні зробити домашню атмосферу похмурою та загрозливою, а дітей безпорадними та тривожними.

Далі описані варіанти довгострокового, а також безпосереднього впливу батьківських сварок на незміцнілу свідомість дітей.

Як на дітей впливають сварки, які розгортаються в них на очах:

1. Негативний вплив на психологічне та психічне здоров’я вашої дитини

Коли діти бачать, як ви систематично й грубо сваритесь, це може призвести до довгострокової, руйнівної дії на їх загальне психологічне й навіть психічне здоров’я.

Існує безліч проблем, які можуть несподівано виникнути в дітей у результаті таких конфліктів. Ось лише деякі з найбільш поширених проблем, пов’язаних із психологічним і психічним здоров’ям: важкі тривожні розлади, депресія, відчуття провини, низька самооцінка, труднощі з концентрацією уваги та здатністю до навчання, страх, безсоння та ін.

​2. Поява відчуття провини через те, що дитині доводиться стати на одну зі сторін конфлікту

Коли ви сваритесь у присутності дітей, одна з найбільших проблем, з якими вони можуть зіштовхнутись, – необхідність стати на одну зі сторін конфлікту.

Ваші діти хочуть любити й бути разом з батьками: і з мамою, і з татом, але коли вони бачать, як ви постійно сваритесь, це бентежить і породжує хаос в їхніх головах. У результаті вони не зможуть сформувати свою думку про те, хто правий, а хто винен.

Коли діти зіштовхуються з такою ситуацією, вони можуть відчувати провину за те, що стають на бік одного з батьків і не виправдовують очікувань іншого.

Це часто призводить до стресу й віддалення дітей від вас або вашого чоловіка.

​3. Почуття незахищеності

Для ваших дітей дім – найбезпечніше й найбільш комфортне місце на землі. Однак своїми конфліктами з чоловіком ви руйнуєте їх почуття безпеки й миру в родині.

Навіть без грубощів і застосування фізичної сили ваші сварки можуть викликати в дітей підвищену тривогу. Вони можуть відчувати себе незахищеними в місці, яке до цього називалось їх рідною домівкою. Це може призвести до стресу й сум’яття.

Коли дитина бачить, що ви постійно конфліктуєте, вона може перейматись із приводу того, що один з батьків може нанести фізичну травму іншому або самій дитині.

Постійний страх може нести руйнівні наслідки для психіки ваших дітей. Вони можуть також хвилюватись із приводу того, що ваші постійні сварки можуть призвести до розлучення й руйнування сім’ї.

​4. Проблеми у взаєминах між батьками й дітьми

Якщо ваші діти турбуються з приводу неприємних умов, що створюються в результаті ваших постійних сварок, це може впливати на їхні взаємини з вами.

Для дітей ви є взірцем для наслідування. Але ви втратите свій авторитет, якщо будете постійно сваритися в їх присутності.
Коли діти не відчувають себе щасливими й захищеними, їм важко підтримувати з вами довірливі й чесні взаємини. Спостерігаючи, як ви конфліктуєте, вони відчувають, що ви здатні виявляти подібний гнів і агресію у ставленні до них. У результаті діти можуть відмовитись ділитися з вами своїми потаємними хвилюваннями.

​Безпосередній вплив конфліктів батьків на дітей

Ось до чого безпосередньо можуть призводити ваші сварки:

  • Почуття страху й безпорадності.
  • Діти стають нав’язливими та примхливими.
  • Почуття незахищеності й низької самооцінки.
  • Почуття провини й сорому.
  • Депресивного та тривожного стану.
  • Прояву жорстокості у ставленні до інших дітей.
  • Соціального відчуження й відсутності інтересу до спілкування з людьми.
  • Нічного нетримання сечі й мовчазності.

​Як з’ясовувати стосунки у присутності дітей?

Зі способом життя, переповненим всілякими стресами й постійними вимогами до виховання, не дивно, що батьки іноді виходять із себе й починають сваритись у присутності своїх дітей. Хоча сварки не повинні входити у звичку, існують певні способи, за допомогою яких можна зменшити шкоду, яку ви наносите дітям своїми діями.

Ось кілька порад, про які вам варто пам’ятати, коли ви перебуваєте у стані конфлікту з вашим чоловіком:

1. Не вплутуйтесь у сварку. Коли ваш чоловік обурений і збуджений з якого-небудь приводу, спробуйте уникнути сварки. Навіть якщо ви просто станете обговорювати з ним щось у такому стані, це призведе тільки до криків, але ніяк не до нормальної розмови. Дайте вашому чоловікові можливість охолонути й заспокоїтися і лише потім обговорюйте з ним суперечливе питання.

2. Обговорюйте зачатки проблем. Щоб не посилювати ситуацію, обговорюйте з чоловіком наболілі питання ще до того, як вони переростуть у справжні проблеми.

3. Прислухайтесь один до одного. Поважайте точку зору один одного й намагайтесь зрозуміти те, що хоче сказати ваш чоловік. Ви можете не погоджуватись, але все одно повинні прислухатись до нього.

4. Шукайте компроміс. Якщо ви не можете досягти згоди, спробувати знайти рішення, яке в деякій мірі влаштує вас обох.

5. Зверніться по допомогу. Якщо ви перепробували все, але нічого не допомагає, кращий спосіб впоратися з проблемою – це прийняти допомогу ззовні. Ви можете звернутись по допомогу до ваших батьків або отримати консультацію сімейного психолога.

Батькам необхідно тримати свої емоції під контролем і шукати кращий спосіб обговорення їх один з одним!

За матеріалами