Діти, яким дозволяють спати з мамою і татом, ростуть розумними та успішними
Для дітей

Діти, яким дозволяють спати з мамою і татом, ростуть розумними та успішними

Ваші діти вже підросли і малюками їх уже не назвеш, а все ще просяться спати в батьківському ліжку? Не поспішайте засмучуватися через це або соромити дитину за бажання бути ближче до мами.

Дослідники говорять, що діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які люблять спати з батьками, виростають впевненішими в собі, розумними, успішними дорослими. Як це пов’язано?

Коли маленька дитина спить поруч з батьками, це допомагає її незрілій нервовій системі краще вчитися саморегуляції. Спільний сон сприяє впевненості дитини в тому, що вона знаходиться в безпеці. Діти, які спали з батьками до 5 років, мають більш високу самооцінку і є менш тривожними, ніж діти, які з раннього віку спали в окремому ліжку. Ще один побічний ефект сну з батьками – більш висока успішність в школі в порівнянні з дітьми, які сплять окремо.

Дослідження також показало, що дітей, які ніколи не спали в батьківському ліжку, було важче контролювати, у них було більше істерик і вони були більш тривожні, ніж інші діти. Дослідження було опубліковане в журналі Healthy Child.

Це було не єдине дослідження, присвячене ефектам спільного сну. У дослідженні, опублікованому в журналі Psychology Today, резюмується факт, що негативних наслідків спільного сну з мамою і татом для дитячої психіки немає.

Протягом декількох років вивчалися звички сну 944 малозабезпечених сімей (США), в яких росли діти від 1 до 3 років. Досліджувалося когнітивний і поведінковий розвиток: грамотність, соціальні навички, гіперактивність. Не було жодного випадку, який би говорив, що спільний сон погіршує розвиток дітей до 5 років. Навпаки, відзначалися тільки поліпшення, якщо ночі дитина проводила поруч з мамою і татом.

Експерти кажуть, що діти не можуть спати з батьками тільки в одному випадку: коли батьки п’яні або хворі. Але це і так очевидно, і без вчених.

Чому ці дослідження взагалі стали проводити? Та тому що в суспільстві дуже сильний стереотип-омана, що спати з батьками шкідливо для дитячої психіки. Мовляв, вони звикнуть, не виженеш до підліткового віку, будуть несамостійними і так далі. Це все не правда. У людській культурі протягом тисяч поколінь спільний сон практикувався у всіх цивілізаціях.

Сучасні акушерки і педіатри, на щастя, прийшли до витоків: вони радять не класти дитину спати в окреме ліжечко та ще й в окрему кімнату, а спати разом з дитиною, від спільного сну і мама, і малюк отримують масу переваг. Контакт шкіра до шкіри сприяє вивільненню окситоцину, потужного гормону, що зміцнює зв’язок між людьми. Окситоцин також заспокоює, регулює температуру тіла і частоту серцевих скорочень. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, то спільний сон краще, що можна придумати для цього: дитина має легкий доступ до молока, мама висипається, вигодовування триває довше, емоційний зв’язок міцнішає. Пробудження від голоду у дитини практично зведені до мінімуму.

І тим не менше, безпеку спільного сну залишається складним питанням, яке включає в себе кілька моментів. Наприклад, фахівці не рекомендують класти маленьку (до 6-12 місяців) дитину в ліжко з собою, якщо:

  • хтось з батьків має велику вагу. Є ризик, що дорослий не зможе швидко відреагувати на ситуацію, йому буде важко рухатися, якщо дитина потрапить йому під руку, під бік і так далі.
  • якщо ви спите під важкими ковдрами. Є ризик, що під ними дитина може задихнутися.
  • якщо у вас вузьке ліжко. Дитина може з ньогої впасти.

Тому, хоч і рекомендація спати з дитиною в більшості випадків виграшна для всіх, її потрібно розглядати індивідуально і пам’ятати про свої нюанси. Без образ. Краще поставити поруч зі своїм ліжком маленьке ліжечко дитини, у якого немає стінки, щоб дитину легко можна було взяти до себе на годування.

Так що, висипайтеся, дорогі батьки, і не коріть себе за те, що ваша дитина вже в школу піде, а все ще з мамою спати проситься. Значить, їй це ще потрібно.

Ангеліна Реймхе