Мудра притча, яка навчить вас краще розбиратися в людях
Територія натхнення

Мудра притча, яка навчить вас краще розбиратися в людях

У житті кожного з нас траплялися ситуації, коли ми помилялися в людині. Це боляче. Можливо, ця коротка притча навчить і вас краще розбиратися в тому, кому можна довіряти, а від кого краще триматися подалі…

Одного разу юнак попросив старого ченця навчити його розбиратися в людях. Він запитав старця:

– Як мені зрозуміти, кому можна довіряти? Як зрозуміти, до кого слід ставитися з обережністю? А ще є ті, кого слід побоюватися. Як їх розпізнати серед натовпу?

Мудрий монах відповів:

Остерігатися тих людей, які занадто смиренні на вигляд. Бувають такі люди, які направо і наліво кладуть перед тобою поклони. Вони тебе постійно намагаються обійняти. При будь-якому зручному моменті такі люди намагаються підкреслити свою прихильність до тебе. Якщо зустрінеться на твоєму життєвому шляху така людина, її бійся більше за всіх.

– Чому? Адже вона показує, що так добре до мене ставиться… – не міг зрозуміти учень.

– Саме така людина і здатна зрадити тебе в будь-який момент. Її зрада стане для тебе тим самим гострим ножем в спину. Саме такі зради є найбільш образливими і переживаються найбільш важко.

– А кому ж тоді взагалі можна довіряти? – знову питав учень.

– Довіряти можна тільки тій людині, яка з тобою проста. Тому, хто завжди може сказати тобі правду. І не так важливо, як вона прозвучить для твоїх вух. Будь-яка людина має право знати правду. Якою б вона не була. Ось таких людей бережи! Зустріти їх – велика удача. Саме вони першими приходять на допомогу в будь-якій ситуації.

– Розумієш, – продовжував старий чернець. – Істинне, справжнє смирення воно завжди буде непомітним. Його не побачиш очима, його можна розглянути тільки серцем. Саме тому його настільки важко знайти. Люди дивляться очима і бачать те, що хочуть бачити. Лише деякі намагаються бачити серцем. Тоді їх погляду відкривається те, що є насправді. Вони і здатні розпізнати істинне смирення.