Нелюбима дитина. Деталі, які показують ставлення до дитини в сім’ї
Для дітей

Нелюбима дитина. Деталі, які показують ставлення до дитини в сім’ї

Я працюю з дітьми, жінками, з сім’єю. Звичайно, людина у якої все добре, просто так не приходить.

Приходять з різними проблемами, але сьогодні буде не про проблеми, а про дітей і про те, як до них ставляться в сім’ї. Це тільки моє спостереження, тому якщо у вас інша точка зору, можете висловити її в коментарях.

Діагностуючи дитину я завжди дивлюся на її зовнішній вигляд. Для мене це один з головних критеріїв ставлення до дитини.

Поясню, я працюю з різними родинами, але забезпечених і благополучних серед них мало. Бувало різне. Іноді приходили матері, вид яких лякав, але при цьому приводили відмитих, в старенькому, але чистенькому костюмчику дітлахів. Іноді, вид дитини відповідає матері. Однак, найчастіше, помітно одягнена мати, з хорошим манікюром, нарощеними віями, на машині, приводить дитину, від якої пахне брудним тілом, у якої довгі нігті з брудом і т.д. В процесі роботи найчастіше з’ясовується, що це дитина від першого чоловіка або взагалі племінник, якого вона змушена виховувати, звичайно, це вже інша історія, тому повернемося до зовнішнього вигляду.

Деталі, які показують ставлення до дитини в сім’ї:

1. Дитина з брудним, давно не митим волоссям

У мене на супроводі є кілька сімей, які живуть за межею бідності, живуть в селі, де вода привізна і лазня раз на тиждень. При цьому, у дитини завжди чиста голова, у дівчаток акуратні хвостики або кіски, а хлопчики підстрижені машинкою. Я знаю, що цей марафет не заради мене. На всіх фотографіях, ці діти виглядають бідно, але чисто. Хоча, деякі матері або самі вживають або живуть з такими чоловіками.

2. Дитина в брудній, порваній одежі

Так, є дуже рухливі дітлахи, які поки чекають своєї черги, встигають поповзом обстежити кожен куточок будинку, але навіть знаючи таку особливість, все одно зрозуміло, що вранці його одягли в усі чисте і ошатне. Так, в силу деяких особливостей, матері не можуть гідно розвивати таких дітей вдома, але це не заважає їм стежити за тим, щоб дітки виглядали охайно.

3. Довгі, брудні нігті

Одного разу до мене прийшла дитина, з такими довгими нігтями, що частина з них була безладно зламана, а частина впивалася в шкіру. Дитині було 5 років і вони їй заважали, це було видно. Коли я спробувала сказати про це його мамі, та мені відповіла, що нігті малюкові стриже тато, а він вже 2 місяці на вахті, приїде все зробить. Сказано це було з роздратуванням і більше, природно, я їх не бачила.

4. Хвороби, які самі пройдуть

Багато дітей приходить з енурезом, багато мочать в штанці навіть під час заняття, соромлячись відпроситися. Це не малюки, діткам від 4-9 років. Їм соромно, вони починають плакати. Про те, що у дітей є така недуга матері мовчать, навіть коли у них про це питаєш, збираючи анамнез. Бувають проблеми і серйозніші, наприклад, енкопрез, напади епілепсії, нервові припадки. Про це мовчать, а коли напад трапляється, нерозумно посміхаються, розводять руками і кажуть “Ой, а що про це потрібно було розповідати” або “У його тата так було, виросте пройде” або “Ми до бабки ходимо, вона його лікує” або “Неврологи своїми таблетками з нього овоч зроблять”.

Пояснювати марно, ці жінки самі до лікарів не ходять і дітей від цього всіляко оберігають. Багатьом просто подобається весь час скаржитися на те, що він щоночі мочить ліжко, відчувати себе героїнею, замість того, щоб допомогти дитині.

5. “Цей” і її улюблена дитина

Іноді так виходить, жінка виховує дитину і улюблену дитину. Просто дитину вона називає “цей”, багато розповідає про його батька-невдаху і про те, що “цей” весь в нього. Така дитина приходить недоглянутою, з вимерлим поглядом, здригається від будь-якого шуму, чекає, що його будуть лаяти, для своєї матері він завжди винен, він завжди поганий, поганий, просто тому, що народився не в той час і не від тієї людини. Природно, вид у такої дитини відповідний.

Це лише мої спостереження, однак, працюючи з дітьми, завжди видно, коли приходить улюблена дитина (навіть якщо сім’я бідна) і коли приводять “цього”.