Ось чому навіть недовга розлука з мамою – небезпечна для мозку немовляти
Для дітей

Ось чому навіть недовга розлука з мамою – небезпечна для мозку немовляти

Журнал Translational Psychiatry опублікував шокуючу статтю про дослідження, проведене групою вчених. Вони стверджують, що розлука з мамою не просто стрес для новонародженого. Навіть доба, проведена окремо, може негативно позначитися на стані психіки та розвитку мозку малюка.

Мами немає поруч, малюк не відчуває звичного запаху і не чує голосу, немає знайомого серцебиття, і весь світ впав, хоча дитина його толком не пізнала і не зрозуміла. Просто самого світу нема. Така травма від розлуки з матір’ю для дитини просто катастрофічна.

Вчені вивчали хімічні процеси мозку, що відбуваються під час стресу, але зрозуміли й те, що наслідки цього страху та почуття нерозуміння можуть проявитися набагато пізніше — у дорослому віці.

Як проводилося дослідження

Дослідники проводили експеримент на дитинчатах щурів. Відомо, що нейронні зв’язки в мозку щурів та людини мають схожу природу та структуру. Новонароджені щури, як припускав експеримент, реагували на відсутність мами так само, як і немовлята.

Головний мозок у дітей розвивається швидкими темпами, на дев’ятий день мозок вже досить розвинений для демонстрації реакцій нервової системи. І в цей період маленьких щурів забирали на добу, вели спостереження та проводили порівняльний аналіз із їхніми ровесниками, які зі своїми мамами не розлучалися ні дня. Так тривало, поки щури не ставали дорослою особиною.

Результати дослідження

І ось що з’ясували вчені: інтелектуальні здібності, зокрема пам’ять, були суттєво знижені, нейронні зв’язки виявилися порушеними, відповідно, їхня поведінка сильно відрізнялася від інших щурів, що не приймали участі в дослідженні.

Найцікавіше, що вчені зафіксували у піддослідних гризунів такі ж порушення процесів та структури мозку, які зазвичай відбуваються у людей, хворих на різні психіатричні розлади, головним чином, шизофренію.

Враховуючи те, що причини шизофренії досі слабо вивчені, а симптоми хвороби мають досить пізній прояв та розмиту картину, дослідники не виключають, що в основі розвитку подібних захворювань лежить саме стрес, який люди переживають у зовсім ранньому віці.

Джерело