8 підказок для батьків хлопчиків
Для дітей

8 підказок для батьків хлопчиків

Як виховувати синів? Як допомогти їм пережити життєві труднощі і навчити говорити про свої почуття? І чи правильне твердження «хлопчики не плачуть?». Про те, як виховати гідного чоловіка поговоримо в цій статті.

Читайте також: 7 секретів виховання незалежних і впевнених у собі донечок

Психологи стверджують, що якщо намагатися відповідати стереотипам і пригнічувати власні емоції, то це призведе до саморуйнування. Суспільство нав’язує нам стереотип, що хлопчики повинні приховувати свої почуття, але ж це заважає їм зрозуміти себе і робить слабкими. Хлопчики повинні рости в атмосфері розуміння, прийняття і позитиву. На жаль, багато батьків вважають, що сина можна зіпсувати ласкою і любов’ю, але це фатальна помилка.

1. Виховуйте, всупереч стереотипам

Синів можна виростити щирими і чуйними, якщо спочатку ставитися до них з любов’ю і довірою, створювати атмосферу близькості і захищеності, не порушуючи при цьому межі особистого простору і надавати можливості для самореалізації. У вихованні синів враховуйте наступні рекомендації:

2. Читайте книги разом.

Спільне читання – особливий процес, завдяки якому дитина вчиться дивитися на ті чи інші речі чужими очима, легше знаходить спільну мову з однолітками і співпереживає. Прочитавши один розділ, зупиніться і поцікавтеся думкою сина – як він думає, що відчуває головний герой або як йому допомогти?

3. Цікавтеся почуттями і справами синів.

Допомагайте малюку вчитися і розвиватися, піклуйтеся про нього і поважайте. Коли він виросте, йому буде простіше зрозуміти, ким він є насправді і чого хоче добитися в цьому житті. Не засуджуйте і не читайте нотацій, тоді ваш син не стане самокритичним, і його не будуть мучити сумніви, коли треба буде розв’язати складну задачу. Ваше вміння слухати допоможе виростити психологічно здорову і соціально адаптовану людину.

4. Не бійтеся показувати свою любов.

Сини, як і дочки, потребують ласки, тому частіше обіймайте і цілуйте їх. Особливо це необхідно дітям у віці від 3 до 5 років. Відчуженість батьків не зробить сина мужнім, а навпаки, спровокує потім проблеми в особистому житті. Не любіть на відстані, це велика помилка. Дітям важливо відчувати турботу і захищеність.

5. Дозволяйте синам висловлювати власні емоції.

Хлопчики теж відчувають невпевненість, печаль, страх, гнів, але часто бояться говорити про ці почуття. Створіть атмосферу довіри, якщо ваш син плаче, бо впав з велосипеда і розбив коліно, реагуйте правильно і не сваріть, інакше ви спотворите природну реакцію на біль. Пам’ятайте про те, що емоції впливають на поведінку, навчіть дитину розуміти їх цінність і управляти ними.

6. Хваліть за прояв самостійності.

Великою помилкою є навіювання хлопчикам, що головною їхньою метою повинна бути незалежність. А потім ми дивуємося, чому багато чоловіків живуть відособлено і самотньо. Не потрібно постійно контролювати дитину, стежити, як він веде себе з однолітками, оберігати від розчарувань. Важливо просто підтримувати його в будь-якій ситуації і тільки тоді вдасться виростити самостійну людину. Дозволяйте йому висловлювати свою думку і будьте готові до того, що вона може не збігатися з вашою. Вибудовуйте відносини на партнерстві, довірі, повазі і розумінні. У будь-якій ситуації можна знайти компроміс і вирішити питання без агресії.

7. Забезпечте підтримку.

Захоплюйтеся дитиною щиро, зазначивши його сильні сторони. Нехай ваш син не вміє швидко бігати, зате він відмінно готує. Нехай у нього немає здібностей до математики, зате він сам пише вірші. Покажіть дитині, що любите і приймаєте його таким, яким він є і не намагайтеся змінити його відповідно до нав’язаних стереотипів.

8. Говоріть правду.

Не брешіть синові, коли йдете в поліклініку для здачі крові з пальця, що буде не боляче. Розкажіть правду, що невеликі больові відчуття все ж будуть, але швидко пройдуть, потрібно просто трохи потерпіти. Якщо після уколу син розплачеться, не заважайте йому проявляти емоції і тим більше не кажіть, що «справжні чоловіки не плачуть», так ви тільки погіршите ситуацію. Навпаки, похваліть дитину, адже він мужньо все витримав, а плакати можна всім.

Від вас, як від батьків, багато що залежить. Надихайте дитину на нові звершення, станьте її опорою і вчіть відстоювати свою позицію, незважаючи на думку оточуючих. Хлопчики особливо добре вчаться на прикладі своїх батьків. Татусі повинні пояснювати, що плакати – це нормально, але чоловік може і стерпіти біль, так у дитини сформується поняття про мужність.

Джерело