Як мотивувати дитину на успіх: 20 правил, які працюють
Для дітей

Як мотивувати дитину на успіх: 20 правил, які працюють

Усі батьки хочуть, щоб їхні діти стали успішними та самодостатніми, добре вчилися, багато знали та багато вміли. У своєму прагненні виростити успішну дитину, дорослі починають посилено займатися її розвитком, водити на курси та різні заняття. Але чи завжди це дає очікувані результати? Може, справа зовсім в іншому? Відкриємо вам 20 простих секретів, які допоможуть зарядити дитину на майбутні досягнення.

Для того, щоб дитина була успішною, досить просто ввести кілька корисних звичок і дотримуватися нехитрих правил:

1. Якомога частіше кажіть дитині, що ви її любите, вона повинна знати і чути слова кохання від своїх найближчих людей.

2. Обов’язково спілкуйтеся з дитиною перед сном, цікавтеся, як пройшов день. Знявши з себе вантаж вражень, вона зможе спокійно заснути та добре виспатися.

3. Критикуйте не дітей, а їхню поведінку. Вони мають засвоїти, що погані не вони, а їхні вчинки.

4. Обіймайте дитину, з тактильним контактом передається увага та любов, а це невід’ємні складові повноцінного розвитку.

5. Заохочуйте та хваліть дитину, щоб у неї формувалася правильна самооцінка та впевненість у собі. Ця віра закладається на все життя, те і скільки ви дасте малюкові в дитинстві, виявиться повною мірою у дорослому житті. Чим більше адекватної похвали та правильної батьківської підтримки, тим ближчі ви на шляху до успіху. Не забувайте говорити, за що саме хвалите.

6. Жартуйте та смійтеся разом зі своїми улюбленими непосидами. Обов’язково навчіть дітей самоіронії. Вміти сміятися над собою та своїми недоліками – важлива якість для успішної та впевненої в собі людини.

7. Завжди говоріть дитині «дякую». Будьте вдячні за те, що вона просто є, і за те, що вона робить. Не забувайте, що найефективніший метод виховання – ваш власний приклад.

8. Намагайтеся знаходити час тільки для дітей, коли ви можете просто бути поруч, не думаючи ні про що інше, не будуючи планів на майбутнє. Не спілкуйтеся з дітьми поспіхом. Виділяйте щодня хоча б 5 хвилин – тільки ви та дитина.

9. Ніколи не сваріть дитину на ніч. Завжди перед сном миріться. Ви та ваше чадо повинні засинати завжди з чистим серцем.

10. Дозволяйте дитині виявляти свої почуття. Якщо вона переходить межі, кажіть, що вам це неприємно. Навчайте дитину висловлювати свої емоції, не тримати все в собі — це ще одна складова успіху.

11. Навчіться змінювати кут спілкування з дитиною у міру її дорослішання. Розмовляйте з сином чи дочкою, як із дорослим: цікавтеся їх думками та враховуйте їх. Вчіться домовлятися, пропонуючи дитині варіанти та вибір.

12. Дитину можна і потрібно просити про допомогу. Можна замінити слово «допомога» на «важливе доручення» з подякою: «Дякую, молодець, ти впорався».

13. Не бійтеся вибачатися перед дитиною та визнавати свою неправоту. Пам’ятайте, що ви навчаєтесь її комунікації своїм власним прикладом.

14. Робіть щось разом. У вас з дитиною має бути загальне заняття. Наприклад, ви разом готуєте їжу, малюєте, прибираєте. Дізнайтесь, що йому подобається і робіть це разом.

15. Не бійтеся бути собою перед дитиною. Визнайте, якщо ви чогось не знаєте чи не вмієте. Якщо ви злитесь, то це нормально. Якщо ви любите, це покажете. Щирість формує довіру у стосунках.

16. Ніколи не критикуйте батька при дитині. Ваші з чоловіком стосунки з’ясовуйте наодинці. Тут знову працює приклад, тільки в таких випадках із приставкою «анти». Все, що бачить і чує дитина, особливо це стосується батьківських вчинків, вона все «бере із собою» у доросле життя.

17. Нехай ваша дитина стане вам другом. Діліться з нею вашими думками, поглядом. Не бійтеся відкриватися.

18. Дозволяйте дитині робити власні помилки. Єдине, що є важливим для її майбутнього життя, — це здатність вчитися.

19. Ставтеся до негативних емоцій дітей спокійно. Не ігноруйте та не чекайте, що вони самі пройдуть. Обговоріть з дитиною, що спричинило поганий настрій.

20. Завжди слухайте дитину. Коли вона говорить, дивіться на неї та слухайте. Нехай договорить. Якщо ваша дитина тараторить і багато говорить, швидше за все, її ніхто не слухає.

Що таке успіх? Здоров’я, сім’я, кар’єра, самореалізація… Ви теж так вважаєте і хочете виростити успішну дитину? Вчіть її простиї і важливиї речей, працюйте над собою, ведіть здоровий спосіб життя, вибирайте правильну і здорову їжу, ваш приклад і ваше кохання — найголовніші помічники на шляху до успіху.

За матеріалами