9 фільмів про особливих людей, які варто подивитися разом із дітьми
Для дітей

9 фільмів про особливих людей, які варто подивитися разом із дітьми

Люди з особливостями здоров’я та зовнішності часто сприймаються в суспільстві інакше: їх можуть уникати і боятися. Іноді вони піддаються буллінгу та висміюванню. Благодійний фонд «Діти-метелики» зробив добірку з 9 фільмів, які допоможуть пояснити дітям, що люди різні, вони можуть виглядати інакше, але це не означає, що їх треба уникати.

1. “Пенелопа” (2006)

Пенелопе Вілхерн 18 років, вона представниця давнього аристократичного роду. Над нею тяжіє сімейне прокляття: замість носа у неї — рильце. Вона все життя змушена приховувати обличчя від оточуючих. Тільки благородний юнак, який щиро полюбить Пенелопу і стане її чоловіком, зможе покласти край прокляттю. Щоб допомогти дочці якомога швидше змінити долю, мати Пенелопи запрошує до будинку наречених. Але всі вони лякаються. Так триває до тих пір, поки не з’являється Макс.

2. «Маска» (1985)

Рідкісна хвороба кісток перетворила обличчя шістнадцятирічного Роккі Денніс на величезну левову маску. Лікарі незнайомі з цим захворюванням та допомогти юнакові нічим не можуть. Світ суворий стосовно особливого юнака: люди з нього глузують і відвертаються. Але Роккі любить вчитися, вміє дружити і завдяки своїм особистим якостям досягає поваги однокласників.

3. «Страшенно красивий» (2011)

Студент Кайл живе на Манхеттені, він дуже гарний та насолоджується життям. Щоправда, з характером у нього не дуже: якось Кайл кривдить могутню чарівницю. Та накладає на нього прокляття, спотворивши його обличчя. Позбавити його від прокляття може лише справжнє кохання. Загалом, це всім відома казка «Красуня і чудовисько» на сучасний лад.

4. «Красунчик Джонні» (1989)

У Джонні Седлі з народження спотворене обличчя. Особливість зовнішності та важке дитинство наклали негативний відбиток на характер дитини та зламали її долю: вона стала злочинцем. Після зради, тюремного терміну та пластичної операції Джонні починає складну гру, щоб помститися зрадникам.

5. «Людина-слон» (1980)

Джон Меррік страждає на рідкісну хворобу, яка деформує його тіло. Джон носить простору ковдру, що приховує страшні нарости. Він людина-слон і живе при балагані, в показах якого мимоволі бере участь як «експонат». Там його знаходить молодий хірург Трівес і викуповує у багатого ділка. Ведений науковим інтересом, лікар починає спілкуватися із Джоном і несподівано для себе відкриває, у ньому розвинену та високодуховну особистість. В основі всесвітньо відомого фільму — реальна історія людини з рідкісною хворобою, яка проживала у Великій Британії в XIX столітті.

6. «Красуня і чудовисько» (2017)

Чарівниця Агата у вигляді потворної баби просить притулку у принца, але він їй відмовляє. Суворе прокляття має навчити юнака любити: він перетворюється на чудовисько і розчарувати його може тільки почуття у відповідь. Якось у замок до чудовиська потрапляє селянин Моріс. На порятунок батька вирушає красуня Белль. Чудовисько погоджується обміняти Моріса на Белль.

7. «Пудра» (1995)

Джеремі – альбінос, у нього дуже бліда шкіра. За ці особливості однокласники прозвали його пудрою. Але перше враження про Джеремі завжди оманливе: за його непривабливим і відштовхуючим зовнішнім виглядом ховається добре серце. Весь шлях героя – це боротьба з тими, хто не готовий прийняти його тільки тому, що він відрізняється від інших.

8. «Горбун з Нотр-Дама» (1997)

Одна з екранізацій знаменитого роману Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері»: в історії зроблено акцент на лінії Квазімодо — каліки, горбуна, що працює дзвонирем знаменитого собору. Він нарівні з архімандритом Клодом Фролло бореться за увагу і любов циганки Есмеральди.

9. «Людина без обличчя» (1993)

12-річний Чак — цинік і нахабник — випадково знайомиться з таємничим самітником Джастіном, у якого спотворене обличчя. У маленькому місті цю людину вважають монстром і вбивцею. Але незважаючи на це, між Чаком і Джастіном виникає справжня щира дружба. Пізніше хлопчик дізнається, що обличчя його нового друга постраждало в катастрофі, і вирішує розслідувати цю історію.

За матеріалами