Ніколи не забороняйте своїм дітям робити ці 9 речей!
Для дітей

Ніколи не забороняйте своїм дітям робити ці 9 речей!

Що ви частіше говорите своїй дитині – «можна» або «не можна»? І те, й інше надзвичайно важливо для маленьких дітей: «можна» прищеплює віру у власні можливості і виховує довіру до навколишнього світу, а «не можна» встановлює рамки дозволеного і дає відчуття безпеки. Поговоримо про те, коли насправді потрібно встановлювати суворі заборони, а коли можна дозволяти малюку робити те, чого йому хочеться.

Звичайно, виховання дітей не обходиться без помірного числа заборон, необхідних для фізичної та емоційної безпеки. Однак психологи стверджують, що можна виділити десять речей, які не варто забороняти дитині.

Самостійно одягатися, їсти і пити

Безумовно, ви зробите це краще, якісніше і швидше дитини, але навряд чи допоможете її розвитку. Дитячі фахівці взагалі вважають самостійне застібання гудзиків і натягування рукавичок одними з кращих вправ для вдосконалення моторики пальців, а значить, і для розвитку мозку.

Виділяйте більше часу на збори, щоб дитина змогла поснідати або одягнутися сама – в своєму темпі, не поспішаючи і без метушні. Безумовно, якщо ви боїтеся спізнитися, то можете сказати: «Впевнена, ти сам впораєшся з одягом, але нам потрібно поспішати. Давай я допоможу тобі зараз, а ввечері ти сам зможеш надіти піжаму». А вміння користуватися ложкою або чашкою знадобиться в дитячому садку, якщо тільки вам не хочеться до школи запихати обід у вихованого вами ж «невмільця».

Допомагати батькам

Як часто можна почути від обурених матусь: «Мій син взагалі нічого не хоче робити вдома!» Але чомусь вони забувають, як кількома роками раніше оберігали його і дорогі предмети від взаємодії: «Не чіпай, бо розіб’єш!», «Постав на місце, зламаєш! »Дорослі побоюються, що за малюком доведеться переробляти, але ж йому необхідно відчувати власну значимість і потрібність і чути батьківське схвалення. Просіть (не вимагайте) дитину допомагати вам у побутових справах, дозволяйте виконувати прості доручення і не забувайте дякувати за виконану роботу.

Бути активним

Коли малюк галасує, бігає, стрибає і дуріє, він насправді фізично розвивається і розслабляється, виплескуючи накопичену енергію. Звичайно, подібна поведінка не вітається в громадських місцях (поліклініка, магазин), проте вдома можна дозволити йому побути таким, яким він є. Може бути, вам варто приєднатися і подуріти разом із ним?

Деякі мами забороняють дітям лазити по турніках, вважаючи за краще тиху метушню у пісочниці. Так, їм простіше заборонити, ніж показати, як залазити і спускатися, контролювати своє тіло. Дозволяйте активні вправи, підстраховуючи у разі потреби.

Спати зі світлом

Боязнь темряви – природний страх для дітей чотирьох-п’яти років, які в цьому віці відокремлюються психологічно від мами. Платою за подібну автономію є виникнення нічних жахів у дитини, в яких бувальщина тісно переплетена з уявою і фантазією. Неяскравий нічник заспокоїть малюка, коли він прокинеться, і допоможе переконатися, що навколо немає страшних чудовиськ. Правда, існує думка, що світло порушує природний плин сну, тому вводьте освітлення як тимчасовий захід.

Бруднитися

Не бійтеся, що дитина забрудниться, взявши в руки пензель з фарбами або фломастери. Придбайте спеціальні нетоксичні фарби, розстеліть на підлозі або столі клейонку, Екіпіруйте малюка фартухом – нехай малює.

Дозволяйте також займатися дослідницькою діяльністю на прогулянках. Нехай дитина перекидається в траві, міряє глибину калюжі, підкидає вгору оберемки осіннього листя, не турбуючись за забруднений одяг. Зрештою, у вас напевно є пральна машина.

Досліджувати предмети

Дозвольте дітям зрозуміти призначення і влаштування найрізноманітніших предметів. Ви здивуєтеся, але багато фахівців з дитячого розвитку рекомендують говорити малюкові: «Зачіпай речі. Стискай, перекладай з однієї руки в іншу, тягни, розкривай, стукай, мни і рви!»Ексклюзивна іграшка часом менш приваблива для дитини, ніж стос старих газет або коробка з гудзиками. Якщо ви боїтеся за дорогий посуд або цінну дрібничку, приберіть її подалі від чіпких і допитливих рученят. Або ж спробуйте подивитися на неї разом, пояснивши, чому ця річ для вас така дорога і що краще знайти інший предмет для ігор.

Дивитися мультфільми

Так, якість сучасних мультфільмів часом не витримує ніякої критики, та й розвиваючі передачі не такі корисні, як прийнято вважати. Однак нинішнім дітям важливо бути в курсі популярних мультиків, щоб обговорювати їх з однолітками. Підберіть ті передачі і анімацію, які вам здаються корисними. Обов’язково дивіться їх разом з малюком, обговорюйте спірні моменти і приводите приклади прийнятної поведінки.

Залишати їжу на тарілці

Не змушуйте дитину залишати на столі чисті тарілки. Прийом їжі повинен бути задоволенням, а не середньовічної тортурами. По-перше, про розмір порції і кількості страв завжди можна посперечатися. Та й дієтологи стурбовані стрімко зростаючим числом маленьких товстунів. По-друге, не відволікайте дітей мультиками, талуючи хитрістю якомога більше ложок корисної каші. Справжня користь з’явиться, коли дитина відчує смак їжі, стане жувати не поспішаючи, буде вважати обід приємним ритуалом.

Фантазувати

Вигадка – природне для дітей переплетення фантазії і реальності. Допоможіть дитині відрізняти фантазію від навмисного обману. Розкажіть, що її історія дуже схожа на казку, попросіть придумати ще що-небудь подібне. Постарайтеся проявляти непідробний інтерес до її фантазій, заохочуючи тим самим розвиток творчої особистості.

Джерело