Як виховати сина, щоб він поважав жінок: 6 правил з дитинства
Для дітей

Як виховати сина, щоб він поважав жінок: 6 правил з дитинства

За вікном 21 століття, і сьогодні жінки мають набагато більше прав у суспільстві, ніж ще кілька десятиліть тому. Проте, попри певний прогрес, про рівноправність говорити рано. І це виявляється багато в чому: починаючи від нижчих зарплат порівняно з чоловічими на аналогічній посаді і закінчуючи проявом неповаги представників сильної статі.

А наші діти ростуть у цьому середовищі і вбирають змалку таке ставлення до жінки. Тоді чому ми дивуємось, що гендерні стереотипи, як і раніше, сильні, особливо в нашому суспільстві? Чому ми дивуємось, що, як і раніше, логіка ділиться на чоловічу та жіночу?

Але саме батьки відповідають за формування поглядів дітей на світ. Вони відповідальні за те, щоби сини поважали дівчаток.

Ось кілька правил у вихованні хлопчика, щоб він з дитинства навчився шанувати жінок та зберіг цю звичку на все життя.

1. Подавайте приклад удома

Діти навчаються на прикладах, і настав час показати їм ті цінності та поведінку, які ви хочете їм прищепити. Поговоріть із сином про те, що жінка або чоловік зовсім не повинні слідувати гендерним ролям, нав’язаним суспільством. Це справа вибору. Для чоловіка зовсім не соромно допомогти по дому — вимити підлогу, приготувати обід.

Це допоможе вашому синові зрозуміти, що і мама, і тато несуть однакову відповідальність за ведення домашнього господарства незалежно від статі.

2. Тримайте його в курсі поточних подій

Йдеться зовсім не про те, щоб розповідати синові абсолютно всі новини про те, що відбувається у світі. Але важливо обговорювати якісь гучні події, пов’язані із виявом неповаги до жінки.

Розуміння різниці між хорошим і поганим допоможе хлопцеві зрозуміти, що потрібно поважати жінок змалку.

3. Не нав’язуйте дітям гендерні ролі

Якщо у вас є діти різної статі, не нав’язуйте їм ґендерні ролі. Залучайте обох своїх дітей до домашніх справ рівною мірою і заохочуйте їх обох займатися тим, що вони хочуть, чи то спорт для хлопчиків чи дівчаток. Переконайтеся, що вони мають рівні можливості

4. Заблокуйте доступ до ЗМІ з контентом, де висміюють жінок

У міру того, як ваш син стає старшим, він все частіше читатиме якісь новини. Переконайтеся, що сайти, які він переглядає, не пропагують ґендерну нерівність або зневажливо ставляться до жінок. До них відносяться телешоу, мультфільми.

5. Встаньте на захист жінки, коли хтось поводиться неповажно

Як згадувалося вище, ваш син постійно вчиться, навіть якщо ви вважаєте, що це не так. Тому подавайте приклад не лише у будинку, а й за його межами.

Якщо ви десь знаходитесь із сином і бачите, що до жінки виявляють неповагу, захистіть її.

6. Слухайте його та дайте можливість висловити свою думку

Більшість хлопчиків підліткового віку найчастіше піддаються думці своїх однолітків і ризикують висловлювати свою думку. Це може стосуватися поглядів на роль жінки в суспільстві, в сім’ї.

Надайте синові можливість сміливо висловлювати свою думку – йому має бути комфортно ділитися своїми переконаннями, він повинен відчувати вашу підтримку.

Сучасні батьки більше думають про те, як зробити дитину успішною. При цьому вічні цінності — те ж шанобливе ставлення до жінки — найчастіше відходять на другий план. Але коли ви дивитеся на свого сина і мрієте бачити його крутим бізнесменом, ученим чи спортсменом у майбутньому, пам’ятайте, що, перш за все, він своїм ставленням до жінки впливатиме не лише на свою сім’ю, а й на людей навколо.

За матеріалами