Спина – місце, куди ми ховаємо все те, на що не хочемо дивитися
Психологія

Спина – місце, куди ми ховаємо все те, на що не хочемо дивитися

Коли ви скаржитесь на дискомфорт або біль у спині, можливо, ваш організм намагається сказати про щось більше…

Спина є цікавою сумішшю символів і значень. З одного боку, це місце, куди ми поміщаємо все, на що в нас немає бажання дивитися, або те, що не повинен побачити будь-хто інший. З іншого боку – це наше «сміттєзвалище», де ми ховаємо ті наші почуття та переживання, які викликали біль та розгубленість.

Спина

Ми не можемо бачити нашу спину і тому уподібнюємося до страуса, який вважає, що якщо він засунув голову в пісок і не бачить, що робиться навколо, то все гаразд. Тоді ми скаржимося на «погану спину», ніби вона в чомусь завинила! Але вона не тільки відіграє роль «сміттєзвалища», у спині міститься хребет, найважливіша частина внутрішньої структури розуму тіла, основа нашої істоти, опорний каркас, на якому тіло і збудовано.

Хребет

Цей набір хребців представляє нашу центральну внутрішню енергію і співвідноситься з нашими найвищими духовними устремліннями. Хребет служить оплотом решти частин тіла. Він робить нас сильними та впевненими або надає нам «безхребетного» вигляду. Він з’єднується з усіма різноманітними аспектами нашої істоти за допомогою скелета, центральної нервової системи та системи циркуляції крові, що надходить від мозку до інших частин тіла. У такий спосіб кожна думка, почуття, подія, реакція та враження «впечатуються» у хребет та у відповідні відділи організму.

Багато напрямів медицини приділяють увагу цій галузі. Наприклад, мануальна терапія фокусується саме на хребті, «техніка зміни» – на спинальних рефлексах. У цих системах враховується той факт, що через хребет можна досягти всіх відділів нашого організму та вплинути на них.

Хребет – це перша частина фізичного тіла, яка формується після зачаття; звідси розвивається і решта тіла. Отже, він відбиває наше прагнення втілення, вступу в буття. Розвиток свідомості в період вагітності, згідно з пренатальною моделлю, відбувається через хребет.

Ця модель відстежує розвиток від зачаття лише на рівні шиї до народження лише на рівні статевих органів; рух, що відбувається тут, – це одна з форм дозрівання в міру руху енергії вниз вздовж хребта. У той самий час хребет відбиває і систему чакр, і енергію кундаліні, яка від основи хребта піднімається.

Верхня частина спини

Під верхньою частиною спини ми маємо на увазі область, розташовану нижче рівня плечей до основи лопаток. Оскільки ця область відображає період постзачаття, або стадію внутрішнього та особистісного розвитку, то й невирішені питання, які ми накопичуємо тут, неминуче пов’язані з нашими почуттями чи розгубленістю до самих себе. У цій галузі ми здатні виразити серцеву чакру та енергію кохання за допомогою рук та кистей.

У спині замикаються такі аспекти, як любов і теплота щодо іншої людини, які ми не можемо висловити і тому ховаємо, або навпаки, роздратування та байдужість, які ми не хочемо допустити. Ці почуття шукають вихід, але якщо їх постійно ігнорувати або заперечувати, то вони накопичуватимуться і проявлятимуться як гнів і лють.

Напружені м’язи, що утворюють «броню» у верхній частині спини, часто сповнені люті, яка спочатку була спрямована на себе, але потім спроектувалася назовні щодо когось іншого. Це можна бачити на прикладі «вдовиного горба» — утворення з м’яких тканин у верхній частині спини, характерного переважно літнім жінкам. Він свідчить про накопичення злості та образи, які мали протягом багатьох років висловлювання; він свідчить про настання старості та про втрату сенсу та мети життя.

Верхня частина спини тісно пов’язана з плечами та енергією, що виражається у цій галузі, як це було описано раніше. Отже, біль і напруга, які виявляються тут, пов’язані з розчаруванням і роздратуванням через те, що ми займаємося не тим, чим хотіли б справді займатися, попри свої амбіції та устремління.

Це неминуче відбувається через те, що ми відсікаємо себе від справжніх внутрішніх бажань і «ховаємо» їх у спині, можливо тому, що вони здаються неприйнятними або суперечать тому, що від нас очікують. Звільняючи приховане роздратування та розчарування, ми можемо також розкрити свої заховані амбіції та устремління.

Так як ця область відноситься до першої стадії розвитку після зачаття, тому вона постає як прояв нашої внутрішньої мети. Це може означати просто пошук свого шляху життя, проте на вищому рівні це може означати звільнення від спокуси і влади матеріального світу, усвідомлення свого духовного призначення.

Середня частина спини

Це невелика область спини в проекції сонячного сплетення, в якій часто відбувається порушення рівноваги. Вона представляє період появи перших ознак ворушіння плода, тобто той час у розвитку плода, коли відбувається зміщення у свідомості від усвідомлення себе до усвідомлення того, що не є «Я». Іншими словами, вона подібна до осі гойдалок, що врівноважує внутрішні, особисті аспекти нашої істоти із зовнішніми, суспільними. Коли ця область відкрита та функціонує, тоді ми вільні у тому, щоб висловити свої внутрішні почуття та надати глибини та сенсу своєму світові. Коли вона закрита або заблокована, це свідчить про перешкоду, про утримання енергії, яка повинна вільно прямувати назовні, або ж про страх самовираження; це може бути небажання відпускати енергію у зовнішньому напрямку через те, що ми відчуваємо себе у безпеці, коли вона захована всередині.

Оскільки рух вниз є частиною процесу дозрівання, тут розташовується природна точка блокування, точка утримання енергії, що відбиває наш внутрішній опір старінню, заперечення відповідальності чи смертності. Тут ми повинні перейти від власного «я» до взаємин, а це означає, що ми повинні навчитися вирішувати питання, властиві зрілому віку.

Це також область третьої чакри, вихідно пов’язаної з владою та самовизначенням. Отже, дисгармонія у цій частині хребта чи спини може свідчити про пов’язані з владою ігри чи конфлікти, які часто активуються у процесі пошуку себе та свого місця у світі. Наша духовна енергія природно спрямовується вгору, до переживання піднесених станів, але наше его робить все, щоб її зупинити! Спокуси та приховані перспективи влади надзвичайно привабливі; Якось їх пізнавши, важко сказати «ні». У той самий час ця енергія тісно пов’язана з розбещеністю і обманом. Мета нашого духовного шляху – стати вище цих спокус.

Нижня частина спини

Ця область простягається від проекції сонячного сплетення до куприка і представляє остаточне дозрівання перед народженням. При вивченні випадків болю в нижній частині спини виявилося, що найчастіше вони з’являються в тих ситуаціях, які нагадують нам, що ми старіємо: у дні 60- або 70-річних ювілеїв, річниці одруження, випускних вечорів дітей, від’їзду їх з дому, виходу на пенсію.

Хоча причиною болю в спині зазвичай вважають непосильні садові роботи або підняття тяжкості, проте ймовірніше, що слабкість цієї області вже присутня і лише проявляється при підвищеному навантаженні. Ця слабкість неминуче пов’язана з опором дорослішання та старіння у контексті соціальних взаємостосунків.

Автор: Деббі Шапіро
За матеріалами