Чому безглуздо стверджувати: якщо змогла одна людина, то й інша зможе
Територія натхнення

Чому безглуздо стверджувати: якщо змогла одна людина, то й інша зможе

«Якщо може одна людина, може й інша! Я змогла. Виходить, ти теж зможеш. А якщо не виходить – значить, ти мало стараєшся!». Є таке твердження. Нібито мотивуюче.

Коли я була маленькою, тато запропонував мені завести ручку за голову і торкнутися мочки вуха з протилежного боку. Спробуйте. Це дуже легко. Вийшло? А у трирічної дитини не вийде. І я заплакала – я ж так старалася!

Тато втішив мене. У маленьких дітей організм по-іншому влаштований. Вони ще не виросли, мозок ще не дозрів, він розвивається. І цей простий тест показує, що дитина ще мала.

Те, що вийшло в іншого, може залишитись недоступним нам. Людина двометрового зросту легко візьме яблуко з високої полиці. А людина півтораметрового зросту за всього бажання не дотягнеться.

У двадцять років людина може дуже багато. А в дев’яносто – поменше.

Людина з абсолютним музичним слухом може більше, ніж той, хто позбавлений музичності. Навіть якщо слух розвиватиметься. Здорова людина може те, що не може хвора. Зрячий може більше, ніж незрячий, якщо питання стосується зору.

І це неприємне твердження; можливості у всіх різні від природи.

Якщо маленька людина помістилася в ящику, безглуздо дорікати великій, що вона недостатньо старається і не хоче там уміститися. І людині з одним типом нервової діяльності дорікати досягненням того, у кого тип нервової діяльності інший, теж безглуздо.

Вийшло у «жінки-змії» у цирку зв’язати себе у химерний вузол? А я не можу. Будова не та. І вік такий, що безглуздо витрачати життя на навчання цьому ремеслу.

І не витрачайте. Є одне гарне та важливе доповнення:

Якщо ви чогось не можете, незважаючи на старання, є щось інше, у чому ви досягнете успіху.

Природа спеціально зробила так, щоби у нас не все виходило. Інакше як би ми знайшли своє призначення? Як би ми зрозуміли, навіщо ми створені, куди нам треба спрямувати сили?

Чи не виходить щось, хоч ви і намагаєтеся? Ну, так шукайте те, що виходить. І цим займайтеся завзято. Відповідно до своїх талантів, здібностей, можливостей і віку.

І тоді досягнете успіху. І можете ще інших навчити; тих, хто має здібності до вашої справи…

Ганна Кір’янова