8 перевірених способів, якими можна зіпсувати психіку дитини
Для дітей

8 перевірених способів, якими можна зіпсувати психіку дитини

Наші діти є сенсом нашого життя. Ми всі, стаючи батьками, уявляємо, що їхнє життя буде наповнене лише успіхами, любов’ю та щастям. Тим не менш, ці мрії часто не збуваються, тому що вони не враховують такі важливі речі, як те, що вони мають стати дисциплінованими, зрілими та цілеспрямованими дорослими людьми.

Нижче наведено вісім неправильних методів виховання, які гарантовано призведуть до того, що ваша дитина страждатиме від депресії, занепокоєння, гніву, напружених стосунків у колі сім’ї, проблем з друзями, низької самооцінки, почуття, що їй всі щось повинні та хронічні емоційні проблеми протягом усього її життя.

1. Цілком ігнорувати або применшувати значення почуттів ваших дітей

Якщо ваші діти будуть виражати свій сум, гнів або страх, а ви станете знущатися з них, принижувати їх, ігнорувати або дражнити, тим самим ви зменшуватимете значущість їхніх почуттів. Цим ви, насправді, скажете їм, що те, що вони відчувають це неправильно. Коли батьки так чинять, вони відмовляють своїм дітям у коханні та упускають можливість показати їм, що вони улюблені беззастережно.

2. Використовувати суперечливі правила

Якщо ви ніколи не говорите про те, що очікуєте від дитини, тримайте її в повному невіданні про те, як взагалі треба поводитися. Діти можуть виправдати, або не виправдати ваші очікування. Правила вкажуть їм на принципи та рамки поведінки, щоб допомогти їм визначити, хто вони, добрі чи погані. Якщо ви будете тримати ваших дітей у невіданні та невизначеності, вони почнуть вдавати когось з себе, що призведе до низької самооцінки та проблемної поведінки.

3. Зробити свою дитину найкращим другом

Ніколи не розповідайте про всі ваші турботи, побоювання і проблеми у стосунках вашим дітям і ніколи не просіть їхньої поради. Якщо ваші вчинки будуть незручними і не виправдають надій ваших дітей, вони ніколи не навчаться поважати вас і будуть ставитися до вас як до рівного або як ущербного, тому що ви використовували їх як помічника. Ви повинні показати своїм дітям, що ви можете справлятися зі своїми проблемами, вирішувати важкі завдання і долати стресові ситуації і проявляти себе з різних сторін. Будьте собою, самі розбирайтеся зі своїми переживаннями і не обтяжуйте ними своїх дітей.

4. Віддаляти свою дитину від чоловіка

Якщо ви ніколи не показуєте прихильність і любов до вашого партнера/чоловіка перед вашою дитиною, вона не буде розуміти, що таке кохання або на що воно схоже. Якщо ви завжди будете обривати чоловіка на півслові і відштовхувати його від себе, погрожуючи розлучитися, ви тим самим викличете у вашої дитини хронічний стан тривоги. Якщо ви вже розлучилися і залишаєтеся холодною, відстороненою, запеклою, злою, і постійно засуджуєте вашого колишнього чоловіка, ви, самі того не помічаючи, даєте дитині зрозуміти, що ваш колишній чоловік є причиною розлучення, а тому саме ви повинні бути більш улюбленими в її очах. Це називається віддалення від батька.

5. Карати за незалежність та бажання жити окремо

Коли ми караємо наших дітей за те, що вони просто дорослішають, ми змушуємо їх почуватися винними за те, що вони мають нормальні потреби та бажання. Це часто викликає сильну невпевненість у собі, відкриту непокору, явне ігнорування та інші форми поведінки, які вказують на те, що дитина не може розвиватися, бути собою та ставати незалежною людиною.

6. Ставитися до своїх дітей як до продовження самих себе

Якщо ви, як батьки, пов’язуєте свій власний імідж та самооцінку з появою дітей, їх вчинками, поведінкою, успішністю та кількістю їхніх друзів, ви дасте їм знати, що вони любимі не за те, хто вони є, а за те, наскільки добре вони виконують свою роль та наскільки добре дозволяють вам виглядати. Це перетворює їх на угодників, а не на виконавців, і вони завжди будуть турбуватися про те, щоб бути для вас досить хорошими.

7. Втручатися у стосунки вашої дитини

Контроль кожного вчинку ваших дітей, включаючи їхні особисті стосунки (як із друзями, так і з вчителями) стримує їхній розвиток. Наприклад, якщо ваша дитина в школі потрапляє в якісь неприємності, і ви відразу ж поспішайте поговорити з учителем, щоб вирішити проблему, або ви постійно вчите дітей про те, як треба дружити, дитина ніколи не навчаться самостійно справлятися зі складними завданнями.

8. Зайва опіка

Коли ми захищаємо наших дітей від будь-якої проблеми та емоції, це призводить до того, що вони сприймають таку опіку як належну та мають завищену самооцінку, що часто перетікає у справжній нарцисизм. Вони думають, що життя набагато простіше, ніж воно є насправді. Вони хочуть, щоб усі дбали про них, незалежно від того, як вони поводилися. Потім такі діти впадають у депресію, коли не отримують те, на що вони заслуговують (з їхньої точки зору).

За матеріалами