6 речей, які відбуваються з вашим тілом, коли цілуєте коханих
Психологія

6 речей, які відбуваються з вашим тілом, коли цілуєте коханих

Всі люди шукають тепла та розуміння: ми обожнюємо розмовляти зі своїми коханими, сміятися, дуріти. Навіть посидіти тихесенько поряд, насолоджуючись компанією – дуже приємно.

З коханою людиною нам подобається робити абсолютно все: обіймати, торкатися рукою, гладити. Фізичний зв’язок є найвищою формою прояву кохання, а починається все – з поцілунку. Багато хто недооцінює його, а дарма: він може допомогти, наприклад, дізнатися, наскільки сильно вас любить партнер.

Адже незалежно від того, як довго ви вже разом, варто торкнутися губ коханого (коханої) – по тілу пробігає тремтіння. Цього не приховати: «хімія» гормонів викликає неймовірний за своєю глибиною та відчуттями вибух почуттів та емоцій. А ось коли почуттів немає – це відчувається одразу.

Чи знаєте ви, що поцілунки допомагають тим, хто любить, стати ще ближчими? І це ще не все: пристрасно цілуючи свого партнера, ви… покращуєте здоров’я.

У ході проведеного нещодавно опитування 59% чоловіків і 66% жінок зізналися, що пережили досвід, коли стосунки закінчилися майже відразу після першого поцілунку. Нічого дивного: адже він посилає в мозок сигнали, якими ми проводимо вибір можливого обранця.

Поцілунок – важлива частина романтичних стосунків, що допомагає оцінити потенційного партнера.

Отже, що відбувається з тілом, коли ми цілуємося?

1. Істотно знижується рівень стресу, ми заспокоюємось.

Якщо прийшли з роботи і вас просто трясе від злості – не тягніться за келихом вина чи заспокійливим. Найкраще поцілуйте свого партнера. Ефект гарантований.

Згідно з дослідженнями, про які повідомили NBC News, було виявлено, що добровольці-студенти, які брали участь у 15-хвилинних «сеансах поцілунків», значно знижували рівень гормону стресу – кортизолу. Вчені повідомляють, що учасники експерименту також відчували тісніший і міцніший зв’язок зі своїм партнером.

Цей ефект не випадковий: коли ви цілуєте свого коханого, то стаєте набагато ближчими. Ви почуваєтеся в безпеці, адже поряд – близька людина, а отже, можна розслабитися.

2. Починає зашкалювати адреналін, отже – покращується настрій.

Коли ви цілуєте того, кого насправді любите, ваше тіло отримує неймовірний заряд енергії у формі адреналіну. Фізичні прояви цього стану такі: частішає серцебиття, збільшується швидкість кровотоку. З’являється відчуття ейфорії, відчуття, що ви можете.

Фізичні зміни викликають зміни в настрої: переповнює енергія, ви виконані оптимізму та бажання діяти. Ось чому після поцілунку партнери готові піти далі, і нерідко події переміщуються в спальню.

3. Виділяються хімічні речовини «щастя» та нейротрансмітери.

У той момент, коли ви зливаєтеся у пристрасному поцілунку з коханими, у мозку відбувається справжній «хімічний вибух». З кровотоку в нього надходить цілий набір хімічних речовин та нейротрансмітерів. Це окситоцин, дофамін, серотонін та інші. Це настільки «гримуча суміш», що ваш мозок буквально вибухає від насолоди. Ви почуваєтеся просто чудово, готові літати, прагнете більшого…

Дофамін (гормон задоволення) викликає у вас почуття ейфорії, окситоцин (гормон любові) – почуття близькості та прихильності, а серотонін (гормон щастя) буквально змушує щастя розливатись по всьому тілу, наповнювати кожну клітину…

І це не просто слова, а дані багаторічних досліджень British Council.

4. Ваші зіниці розширюються – потяг зашкалює.

А знаєте чому ми заплющуємо очі, коли цілуємось? Зізнайтеся, адже ви це робите! Вся справа в тому, що коли наші зіниці розширюються, вони стають більш чутливими до світла. Це відбувається щоразу, коли ми відчуваємо сексуальний потяг.

Тобто наші зіниці завжди розширюються, коли ми відчуваємо щастя та радість. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Psychophysiology, якщо ви бачите, що зіниці вашого партнера розширюються під час поцілунку – не сумнівайтеся, що почуття – взаємні.

До речі, таким нехитрим чином можна перевірити, люблять вас або прикидаються: поцілуйте партнера та уважно подивіться йому у вічі…

5. Ваше тіло посилено починає виділяти феромони.

Мабуть, кожному з нас неодноразово доводилося вислуховувати компліменти, що ми – ніби світимося. Як правило, саме так виглядає людина після того, як побачилася зі своїм коханим. І це правда: коли цілуєте того, кого любите, ваше тіло негайно виділяє феромони – хімічні речовини, які приваблюють нас одне до одного.

Саме феромони і допомагають нам знайти відповідного партнера серед тисяч людей. Вони нагадують собою особливе та суперпривабливе світіння. Як пише Livescience: «Шкіра навколо носа і рота покрита незвичайною маслянистою речовиною, яка випромінює специфічний аромат, що є надзвичайно привабливим для протилежної статі. Він передає особливу інформацію про людину. Тому, якщо ви просто божеволієте від запаху коханої людини (і парфуми тут – ні до чого), це означає, що ваш партнер – саме той, кого ви шукали.

6. Нормалізується рівень холестерину у крові.

Щоразу, коли ви цілуєте кохану людину, рівень холестерину – хоч трохи, але знижується. Тому якщо хочете, щоб він був завжди в нормі – регулярно цілуйтеся!

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2009 році в Western Journal of Communication, було встановлено, що поцілунки прямо впливають на рівень ліпідів у крові. А це знижує рівень холестерину у сироватці крові. У результаті ми знижуємо ризик виникнення серцево-судинних захворювань у кілька разів.

Тож цілуйтеся на здоров’я! Це не тільки приносить радість, а й сприяє довголіттю. Візьміть за правило: жодного дня без поцілунку!