8 способів упоратися з поганою поведінкою дитини
Для дітей

8 способів упоратися з поганою поведінкою дитини

Якщо ваша дитина постійно погано поводиться, а вас не полишає запитання: «Хто вселився в мою дитину?», – знайте: ви не самотні. Схожі думки мають багато молодих батьків у всьому світі.

Погана поведінка дітей нерідко спричиняє у батьків стрес. Але! Перш ніж вважати свою дитину поганою, спробуйте зрозуміти причину її поведінки. Застосовуючи правильний підхід, ви у змозі змінити поведінку сина чи доньки. Зрештою, ви ж хочете виховати вашу дитину доброю, розумною й розважливою людиною, чи не так?

Отож, розгляньмо декілька способів зарадити поганій поведінці дитини:

1. Не реагуйте на погану поведінку. Реагуючи на таку поведінку, ви заохочуєте її.

2. Зберігайте позитивний настрій. Якщо ви постійно загострюєте свою увагу на поганій поведінці дитини, вам буде досить важко знайти ефективне вирішення цієї проблеми. Зосередьтеся на тому, яких змін у поведінці дитини ви хочете досягти, і рухайтеся до цієї мети.

3. Дотримуйтеся послідовності, реагуючи на поведінку дитини. Ще більш важливо бути послідовними, встановлюючи покарання за погану поведінку, оскільки конче необхідно довести справу до кінця.

4. Однак іноді варто міняти старі правила, які не працюють. Це допоможе відкоригувати звички дитини. Наприклад, ви можете скоротити час на перегляд дитиною телевізора, комп’ютерні ігри тощо.

5. Покажіть позитивний приклад. Змініть свою поведінку, щоб змінити поведінку дитини. Вона наслідує батьків саме з переконання, що ті все знають краще.

6. Дисципліна необхідна, але ефективна тільки тоді, коли ви послідовні у своїх діях. Ви повинні добре подумати, перш ніж установлювати правила.

7. Розслабтеся. Не переймайтеся надто сильно через крик, суперечки й непокору дитини. Іноді потрібно відпочити від зайвої дисципліни.

8. Використовуйте заохочення за гарну поведінку. Якщо дитина частіше виявляє належну поведінку, не забувайте її похвалити за це.

Заняття для дітей, котрі мають проблеми з поведінкою

Виправити поведінку дитини найефективніше в ігровій формі. Ось декілька занять, які допоможуть батькам упоратися з поганою поведінкою дитини.

1. Фізичні навантаження та вправи – найкращий засіб випустити пар і вгамувати негативні емоції. Коли дитина збуджена або розгнівана, запропонуйте їй погратися на вулиці, щоб виплеснути енергію. Не маючи такої змоги, дитина вихлюпуватиме енергію за допомогою інших доступних їй способів: істерик, деструктивної поведінки тощо.

2. Рольові ігри – це чудове заняття, здатне навчити дитину контролювати її емоційні імпульси. Одним із головних чинників, що впливають на поведінку дітей, є брак самоконтролю.

3. Запропонуйте дитині почитати книгу. Це заняття особливо доцільне перед сном, коли дитина ще активна і їй потрібно заспокоїтися й зняти напругу.

4. Оповіді – це ще одне заняття, що дає змогу скерувати енергію дитини в позитивне русло, розвиває уяву дитини і поліпшує настрій.

5. Грайтеся в ігри, що заохочують гарну поведінку, читайте книги, які вчать дитину доброти, дружби та ввічливості. Коли дитина дізнається, наскільки гарна поведінка корисна в житті, вона, імовірно, припинить поводитися погано.

Дитина має право на випадкові прояви поганої поведінки. Не намагайтеся щоразу пригнічувати дитину. Однак якщо така поведінка регулярно повторюється, батькам варто вжити заходів. Якщо ви вважаєте, що ситуація вийшла з-під контролю, зверніться до фахівця.

Джерело