5 ознак, що ви годуєте неправильно свою дитину
Для дітей

5 ознак, що ви годуєте неправильно свою дитину

Дорослі самі в змозі подбати про своє здоров’я і харчування. А ось діти в цьому питанні цілком і повністю залежать від батьків.

«Аби поїв» – таким принципом керуються багато мам і особливо бабусі. Неважливо, що буде у дитини на обід, аби голодною не ходила, а там хай хоч макарони з сосисками весь тиждень їсть, якщо більше нічого не хоче. Наш експерт, керівник програми «Розмова про правильне харчування», Олександра Макєєва розповіла про головні сигнали про те, що ви годуєте дитину настільки неправильно, що це неодмінно позначиться на її здоров’ї. А головне — як все виправити.

Ознака 1. Не хочу — не буду!

Кожен раз, коли ви намагаєтеся запропонувати дитині з’їсти що-небудь корисне — овочі, фрукти, зелень, дитина готова влаштувати скандал. Вона знає, що таке печиво, цукерки, хліб і в будь-який час дня і ночі готова харчуватися тільки тим, що любить. Кожен раз ви боїтеся, що дитина залишиться голодною, нехай вже з’їсть хоч що-небудь.

Що робити?

Треба визнати, діти — великі консерватори. Все нове для них незвичне і небажане. Саме тому дуже важливо поступово виробляти звичку правильно харчуватися і прищеплювати любов до корисної їжі.

Не треба вестися на маніпуляції. Постарайтеся пояснювати, що харчуватися треба правильно, а солодке можна отримати на десерт або полуденок. Діти все прекрасно розуміють в будь-якому віці. Якщо ви їм все детально і спокійно будете пояснювати, вони зрозуміють, а головне, усвідомлять, що мама відтепер не буде давати на обід і вечерю тільки булки. Овочі треба спокійно з’їсти, нормально їх скуштувати, вони можуть бути дійсно смачними. А солодке яблуко, банан, а іноді й морозиво або шоколадну цукерку можна із задоволенням з’їсти з чаєм на десерт.

Ознака 2. Посоли мені ще

Дитина просить досолити вже готові страви, і ви завжди досолюєте. Інакше буде зовсім несмачно, тим більше в солі теж містяться корисні речовини. Чесно кажучи, ми, дорослі, самі часто любимо солоніше. Нам починає здаватися, що без солі їжа втрачає смак, і, як наслідок, ми починаємо сильно пересолювати страви.

Що робити?

На жаль, за останніми дослідженнями вже у віці 3-7 років близько 50% дітей споживають в добу більше солі, ніж рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я для дорослого населення (5 г). У солі дійсно містяться корисні речовини, які регулюють водний баланс в організмі та сприяють правильній роботі систем. Однак пересолювання їжі може вкрай негативно позначитися на здоров’ї. Не забувайте, сіль вже міститься в багатьох продуктах. Наприклад, в хлібі або ковбасних виробах.

Постарайтеся обмежити кількість солі. Якщо ви вже звикли все пересолювати, вам знадобиться якийсь час, щоб полюбити новий смак. Однак вже зовсім скоро і ви, і ваша дитина здивуєтеся, що страви, які раніше вам здавалися недосоленими, дуже навіть солоні та смачні без добавок. Використовуйте йодовану сіль і додайте її тільки в уже готові страви.

Ознака 3. Перекус і знову перекус

Не минуло й пів години, як дитина вийшла з-за столу, не доївши толком ні суп, ні гаряче. І ось вона уже просить що-небудь перекусити, адже вона не наїлася. Батьки відразу ж починають жаліти бідну дитину і пропонують печиво, солодощі або, знову ж таки, хліб з сиром, ковбасою, маслом. Нехай хоч так наїсться і доживе до наступного прийому їжі.

Що робити?

Домовтеся з дитиною про розпорядок дня, де будуть чітко прописані всі прийоми їжі. Поясніть дитині, що в інший час ви тепер їсти не будете, а якщо раптом хтось зголоднів, нагулявся на вулиці, награвся і набігався — перекушування будуть для того, щоб поповнити сили та енергію. А це фрукти, овочі або молочні продукти. Якщо дитина просить щось «пожувати», пропонуйте йогурт, яблуко, банан, грушу, смачну чищену морквину, огірок або солодкий перець. Вибір величезний. Головне, щоб дитина зрозуміла: такі перекуси можуть бути, але без солодкого печива, чіпсів і булочок. Не міняйте правила гри та не йдіть на компроміси.

Ознака 4. «Не буду їсти те, що ти приготувала»

У кожної дитини трапляється період, коли вона починає вередувати: не хочу це, хочу інше. Мама нервує, починає готувати іншу страву. Адже, якщо дитина не поснідає, не пообідає і не повечеряє, станеться катастрофа. Тим більше що їсти вона хоче, вона просто не хоче їсти те, що у неї зараз в тарілці.

Що робити?

Найдієвіший спосіб навчити поважати працю кулінара — це поставити себе на його місце. Почніть готувати разом з дитиною. Залучайте її до приготування всіх страв, одночасно розповідаючи про всі інгредієнти. Ріжте разом салат і діліться, чим корисні огірки, помідори та зелень; готуйте рибу або м’ясо і говоріть, як їхні корисні елементи добре впливають на наш мозок і пам’ять.

По-перше, дитина перейметься важливістю того, що відбувається. Як можна відмовитися від зроблених своїми руками страв? Їх захочеться з’їсти самому і нагодувати всю сім’ю. По-друге, дитина буде вчитися і запам’ятає всю корисну інформацію, яку їй розповісте. Адже наступного разу ви її попросите вирішити, який салат сьогодні зробимо, який приготуємо суп і як ми будемо разом дбати про здоров’я всієї родини.

Ознака 5. Молочка “бе”

Раніше дитина із задоволенням їла йогурт на сніданок або пила кефір на ніч. Зараз же кожен раз її треба умовляти.

Що робити?

Дослідження показує, що діти споживають недостатню кількість молочних продуктів. Це веде до дефіциту кальцію, який особливо необхідний дітям в період активного росту. Якщо в самому ранньому дитинстві батьки стежать за споживанням молочних продуктів, то з віком їхня кількість в раціоні дітей значно зменшується.

Слідуйте правилу: з’їдати в день 3 порції продуктів, що містять молоко. Порцією вважається стакан молока, шматочок сиру, баночка йогурту і т.д. Урізноманітніть раціон кисломолочних продуктів: їжте сир, пийте ряжанку або кефір, готуйте разом сирники та сирні запіканки.

Правильне харчування — це не один сніданок, обід чи вечеря. Це системний підхід всіх членів сім’ї. Усі батьки хочуть, щоб їхня дитина виросла щасливою і здоровою. І ми можемо зробити все, щоб допомогти їй такою стати. Тільки батьки можуть навчитися самі та навчити своїх дітей не переїдати солодкого, не їсти занадто багато солі, контролювати жирність блюд і стежити за тим, щоб діти кожен день отримували необхідні вітаміни та мікроелементи. Робіть це всією сім’єю, вчіться і дізнавайтеся нове, готуйте разом, придумуйте нові страви — і приємного апетиту.

Джерело