Перестаньте бути хорошою! На хороших жінках “їздять верхи”!
Територія натхнення

Перестаньте бути хорошою! На хороших жінках “їздять верхи”!

Бути хорошою жінкою – дуже і дуже погана ідея. Тому що не можна намагатися догодити всім і при цьому зберегти адекватну самооцінку.

Синдром Попелюшки ще нікого не привів в обійми прекрасного принца, але з багатьох зробив в’ючних коней.

Тому що на хороших жінках їздять верхи. А жінки при цьому думають – а чи достатньо добре я везу? Жах, що скажете? Якщо ти погана жінка, то покажи цю статтю хорошій. А якщо ти хороша жінка, то роби ось що:

1. Припини вгадувати чужі бажання

Б’ємось об заклад, цим своїм вмінням ти навіть пишаєшся? Твої внутрішні Чіп і Дейл завжди поспішають на допомогу ще до того, як їх про це попросять. Але зрозумій, з твоїми близькими нічого страшного не трапиться, якщо їм доведеться разочок відкрити свою ротову порожнину і озвучити, чого ж їм від тебе, миленької, треба. Це по-перше.

А по-друге – ти не помічала, що твої дії вже не сприймаються деякими людьми, як надання послуги? Ти вже всім навколо повинна. І далі буде гірше. Подякуй, якщо в морду не плюнуть через те, що ти не принесла вчасно тапочки.

Навчися здійснювати свої бажання. Для початку можна хоча б їх записати. Дуже протвережує. Коли втомишся півгодини тупитися очима в чистий аркуш паперу – зрозумієш, як давно ти не думала про те, чого ж хочеться тобі самій. Перший крок, вважай, зроблений.

2. Почни себе хвалити

Вголос. Голосно і виразно. Не соромся. А ще заведи собі гарний блокнот і перед сном пиши есе: «5 пунктів про те, чому Марійка сьогодні молодець». Тому що поки що ти не молодець. Зараз ти – наркоман.

Ти залежна від чужої думки, без похвали від інших твоє життя порожнє і безглузде. На жаль, не можна просто так взяти і перестати бути залежною від схвалення навколишнього світу. Зате можна перемішати оцінки людей зі своїми власними.

Це може допомогти. Через деякий час ти помітиш, що твоя власна думка вилікувалася від німоти і щось там тоненько скімлить. Мімімі, ти подивися, яка вона гарненька!

3. Влаштуй собі свято непослуху

Ввімкнути слізну мелодраму і напхатися на ніч простими вуглеводами – це не свято непослуху. Проблема будь-якої хорошої жінки в тому, що вона намагається бути слухняною в буквальному сенсі. Як дитина.

Хороші жінки влаштовують в п’ятницю ввечері генеральне прибирання, тому що вранці в суботу в гості прийде свекруха. І якщо побачить безлад – покарає. Хороші жінки справді так думають, просто тому, що це глибинна настанова з босоногого дитинства. Витягнути її з себе не так легко, тому діяти треба обережно.

Вибери якусь справу, яка тебе дратує, але робити її треба – і не роби. Не піди на батьківські збори, наприклад. На цьому тижні. Наступного – ще чогось не зроби. І небо не впаде на землю, сама переконаєшся.

4. Припини шукати виправдання

Найголовніша проблема хорошої жінки – невміння говорити «Ні». Гарна жінка не може нікому відмовити. Порада «Навчися відмовляти» – це порада на кшталт «Миші, станьте їжачками». Треба розібратися, чому ти не можеш сказати це саме «Ні». А тому, що після відмови починаєш виїдати собі мозок, а раптом людина образилася? А чи мала я рацію? А може, треба було…?

Ти нескінченно програєш ситуацію постфактум, нервуєш, переживаєш і ведеш нескінченний внутрішній монолог на тему «я зробила так, тому, що». Це забирає стільки енергії, що наступного разу ти автоматом говориш людям «Так». Аби знову не починати цей сеанс авутоканібалізму.

Що з цим робити? Ловити себе за руку і перемикатися, на жаль по-іншому не можна. Якщо відчуваєш, що знову шукаєш собі виправдання – відволікай себе негайно.

Як завгодно. Подрузі зателефонуй, побалакай про щось, поблукай в мережі, почитай книжку. Задуши монолог в зародку. З кожним разом буде легше це робити. А там ти навчишся відмовляти, тому що це, виявляється, зовсім не страшно.

5. Вплутайся в конфлікт

Дивися, ти вже майже погана жінка, залишилося найголовніше – конфлікт. Гарна жінка боїться конфлікту, як чорт ладану. Бо як же можна когось образити? Краще нехай її скривдять, так. А потім хороша жінка дивується, чого це в тридцять п’ять років її нервова система розсипається, як картковий будиночок.

Одним словом, тобі неодмінно треба з кимось сильно посваритися. Думаєш, що не зможеш?

Необов’язково це робити з близькими людьми. Необов’язково провокувати конфлікт. Провокатор тебе сам знайде. Вони тебе завжди знаходять. У них нюх на хороших жінок.

І тоді тобі залишиться тільки відповісти на ту саму провокацію. Не вибачатися і ховатися в тумані, як зазвичай, а відкрити рота і… Ну, в ході справи розберешся. От і все. Ти – погана жінка. Триразове віват, друзі!