Татам життєво важливо проводити час з дітьми і ось чому
Для дітей

Татам життєво важливо проводити час з дітьми і ось чому

На дворі XXI століття. Ми літаємо в космос, редагуємо геном, можемо витягти ДНК з кісток мамонта і відновити популяцію давно вимерлих тварин, однак виховання дітей все ще вважається заняттям суто жіночим. Батьки усуваються від спілкування з дитиною, повністю перекладаючи цей обов’язок на плечі матерів.

Але народження дитини в сім’ї – рішення двох чоловік, і двоє повинні нести за нього відповідальність. Жінки не народжуються з умінням няньчити дітей, вони вчаться цьому, причому нерідко шляхом проб і помилок. І як жінка може навчитися бути хорошою мамою, так і чоловік може стати хорошим татом.

Ось чому татам необхідно проводити час зі своїми дітьми:

1. Бути батьком – складно.

Виховувати дітей складніше, ніж здається. Тато міг мріяти, як грається з дитиною або пишається її досягненнями, але навряд чи він замислювався про шлункові кольки, безсонні ночі, хвороби, примхи, підлітковий бунт і фіолетове волосся.

Так, бути батьком складно, але ще складніше бути хорошим батьком. Це навичка, якій доведеться вчитися, поки дитина не виросте і не вилетить з гнізда.

Але уявіть, як матері справлятися самотужки! Удвох буде легше. Тому ви потрібні своїй родині: не як банківська карта, але як повноцінний батько.

2. Ваша дитина буде здоровішою.

Дослідження Прінстонського університету, засновані на вивченні 5000 респондентів-дітей, показали, що відсутність батька серйозно травмує теломери дитини – ділянки ДНК, які захищають клітини. Якщо батько йде з сім’ї, довжина теломерів скорочується в середньому на 14%, а якщо вмирає, теломери коротшають на 16%. Короткі теломери пов’язані з ризиком розвитку раку і передчасним старінням.

3. Ви будете щасливішими.

Ще одне дослідження 2015 року показало, що батьки, які проводять час з дітьми, більше задоволені роботою. Згідно з даними, «сімейні» чоловіки менш сфокусовані на виключно робочі моменти, що, втім, не позначається на їхньому вмінні будувати кар’єру.

4. Ваша дитина буде розумнішою.

У 2008 році Ньюкаслський університет виявив зв’язок між IQ дитини і часом, який він проводить з батьком. Причому інтелект батьків неважливий – дитина буде розумнішою і більш адаптованою соціально, якщо тато буде проводити з ним час.

Насправді тут все досить просто: один з батьків, який займається з дитиною, – це добре, але двоє – завжди краще.

5. Самооцінка вашої дитини буде вище.

Чим більше дитина проводить часу з татом – неважливо, наодинці один з одним або у великій компанії, – тим вище її самооцінка.

Дослідження на цю тему проводив Університет Пенсільванії в 2012 році. Вчені опитали 200 сімей і виявили, що в сім’ях, де батьки залучені у виховання дитини, «діти мають більш високу самооцінку, тому що вважають, що батьки нехтують якимись соціальними нормами, щоб проводити з ними час».

6. Ваша дитина буде більш слухняною.

Так, виглядає як штамп, але зв’язок між поведінкою дитини і його відносинами з батьком все-таки є. Це вчені з’ясували ще в 2006 році: Міністерство охорони здоров’я США провело дослідження і виявило, що «діти, батько яких залучений в їх виховання, виростають більш емоційно міцними, вони сміливо досліджують своє оточення, а з віком краще встановлюють відносини з однолітками».

А ще у таких дітей багато нижчий ризик влипнути в неприємності – як вдома, так і в школі. У США близько 90% малолітніх хуліганів і втікачів, а також 71% виключених зі шкіл походять із сімей без батьків.

Джерело