Як підняти собі настрій, коли довкола все «погано»
Психологія

Як підняти собі настрій, коли довкола все «погано»

Настрій на нулі, нічого не хочеться – близькі дратують, самотність – гнітить… Всі бачиться в сірих тонах – і погода, і перехожі, і вчорашні плани. Не з тієї ноги встали ще з ранку, рожеві окуляри кудись завалилися, давно їх не видно щось… Втома, дрібні неприємності (як комарі – маленькі, настирливі і беруть кількістю). Поганий настрій має різне коріння, але що прикро – часто трапляється з нами без видимої на те причини, на порожньому місці.

І добре, якщо це хвилинне – заварив собі чашку кави або поспілкувався десять хвилин по телефону з другом, і відпустило. А якщо затяжне? Життя-то триває, а для вас – стоїть на місці, «тому що всі навколо погано і завтра буде точно так же». А може, вам пора чекати візиту дуже неприємної дами, ім’я якої – депресія? Тим не менш, є маса способів – доступних, легких у виконанні, щоб рівень вашого настрою стрімко попрямував вгору. Це як в лікуванні – головне підібрати правильно. Деякі із способів – на підхваті, в будь-який час, а деякі можуть увійти в звичний режим дня і помітно збагатити ваш запас позитивної енергії.

Ну, по-перше, для початку питання. А ви виспалися? Недосипання жахливі речі творить з людьми. Який вже тут настрій, коли подібно Наполеону спиш три-чотири години на добу. Пригадується знайома молода мама, яка навантажена побутовими обов’язками по вихованню, прибирання і готуванню, вирушила в якості подарунка від рідних в подорож в Карлові Вари, але не для того, щоб насолодитися спогляданням архітектурних пам’яток або вдосталь напитися з місцевих цілющих джерел. Два тижні відіспатися – ось де щастя!

Прокинулись? В сотий раз, але про головне – не забудьте про фізичне навантаження, просто зарядку. Спочатку лінь, а по завершенні відчуваєш такий приплив бадьорості та енергії, що замислюєшся – а може, завтра повторити? Так на здоров’я! А ось якщо втрачені настрій і апатія вилилися в непереможну лінь, і вам зовсім не до зарядки – допоможе точковий масаж. Вказівним пальцем злегка натисніть на область третього ока, помасажуйте канавку під носом, мочки вух і центр підборіддя, першу фалангу великого і середнього пальця кожної руки – за годинниковою стрілкою і проти, по дев’ять разів.

Дуже багато людей, особливо жінки, люблять дружити з антидепресантами. Втім, таблетки вони і є таблетки. До таких заходів краще вдаватися, коли інші способи випробувані і ситуація наближається до критичної позначки. Хвилинний поганий настрій зовсім не привід вдаватися до медикаментів. А якщо і вибирати, то придивитися до гомеопатичних, рослинних препаратів – і робити це тільки після консультації з лікарем, а не піддаватися рекламі з вуст подружки – що вона п’є, і яке в неї тепер життя в «рожево-зелено-блакитному».

А ось куди більш вдалою «таблеткою» може виявитися музика. Тільки грамотно підбирайте «ліки». Так вже людина влаштована, якщо налаштована меланхолійно і замкнута на своїх негараздах, її так і кортить послухати щось сумне та щемливе. Під музику починаєш жаліти себе ще більше, таким нещасним і самотнім себе відчуваєш, сил немає – який вже тут гарний настрій. Так що, в своєму нинішньому стану – зарядіть собі цілий коктейль мажорних акордів, енергійних та динамічних! Під таку музику сидіти і журитися якось… незручно зовсім. А навіщо поганому настрою створювати комфортні умови?

Наступна «таблетка» – щоденник радісних подій. Не лінуйтеся, заведіть собі такий – записуйте фрагменти життя, які вас приємно здивували, розсмішили, доставили масу задоволення. Описувати свої почуття, переживання, передайте фарби! Нехай це буде екстремальний політ на тарзанці в боротьбі зі страхом висоти або відв’язний відпочинок з нагоди захисту диплома, або дивовижний подарунок, вручений вам на день народження, який ви ніколи не забудете. А може до нестями безглуздий і курйозний вчинок вашого кращого друга, над яким ви реготали ще не один тиждень. Пам’ятайте, у важкі для вас дні ця книжечка стане справжнім рятувальним колом. Просто відкрийте її і усміхніться.

До речі, ви не пробували усміхнутися у дуже нелегкі моменти – просто так, навіть якщо для цього зовсім немає приводів? Даремно. Адже ці м’язи інстинктивно розтягуються у нас завдяки певній позитивній інформації. Значить якщо ви (спробуйте уявити в зворотному порядку) змусите себе розтягнути усмішку – мимоволі почнете притягувати цю позитивну інформацію, пам’ять зробить свою справу. Перевірено – працює!

А ще, спробуйте вилити свій негативний настрій на папір – складайте вірш або малюйте автопортрет, або своє майбутнє, яким хотіли б його бачити – та все що завгодно! Поганий настрій просто не виносить творчої зосередженості на чомусь. Перш за все, вам доведеться себе змусити, а потім втягнетеся і вже через півгодини по-іншому поглянете на світ – він-то виявляється зовсім не одноколірний! До речі, ось і рожеві окуляри знайшлися, ось вони милі! І як вони туди завалилися – мабуть, наступного разу треба бути уважніше…

Джерело