11 мультфільмів, у яких розкриваються важливі соціальні проблеми
Для дітей

11 мультфільмів, у яких розкриваються важливі соціальні проблеми

Якщо ви вважаєте всі мультики занадто простими та дитячими, то помиляєтесь. Часто за яскравою картинкою з красивими принцесами і співаючими звірятами, творці ховають важливі соціальні теми.

Відображення громадського порядку можна знайти майже в кожному мультику. Ми зібрали вам кілька прикладів, які допоможуть вам і дитині інакше поглянути на знайомі історії.

«Лука» – ксенофобія

У мультфільмі розповідається про пригоди двох хлопчиків, які приховують від людей, що насправді вони — морські монстри. Жителі італійського містечка, в яке вирушають герої, бояться монстрів, та й самі морські жителі не прагнуть вибратися на берег. Показаний у мультфільмі конфлікт ґрунтується на реальних подіях. Тільки в нашому світі корінні італійці ворогують не з морськими чудовиськами, а з мігрантами з Африки та Близького Сходу.

Творці мультфільму дають зрозуміти, що подолати взаємну ворожість і страх все ж таки можна. І найкраще з цим справляються діти, які готові ігнорувати стереотипи.

“Горбань із Нотр-Даму” – домагання

Це один із найпохмуріших диснеївських мультфільмів. У ньому порушуються важливі соціальні проблеми, пов’язані з релігією, геноцидом та домаганнями.

Фролло пристає до Есмеральди і каже їй, що якщо вона відмовиться бути з ним, то він спалить її живцем. Есмеральда вчить глядачів бути хоробрими, захищатися та підпускати до себе лише гідних людей.

«Думками навиворіт» – депресія

Це мультфільм про депресію та про те, як вона прогресує. Коли головна героїня Райлі переїжджає до Сан-Франциско, вона боїться розчарувати батьків та пригнічує свій смуток. Ми буквально бачимо, що відбувається з емоціями дівчинки: Радість конфліктує зі Смутком і намагається замкнути його. А коли обидві емоції зникають, Райлі глибше занурюється у депресію. Поступово дівчинка взагалі перестає відчувати емоції.

Мультик показує, що ми не повинні постійно радіти. Важливо приймати усі свої емоції. Він також закликає нас розповідати близьким про свої почуття та проблеми.

«Ліло і Стіч» – втрата батьків

Цей мультфільм не тільки про прибульців та пригоди. У ньому також розповідається історія двох сестер, які намагаються подолати втрату батьків та зберегти сім’ю. Маленька Ліло важко переживає ці події, а Нані доводиться багато працювати, щоб зберегти опіку над молодшою сестрою. Ситуація ускладнюється, коли за сестрами починають уважно спостерігати соціальні служби, які планують забрати Ліло. У мультику показано, як сильно сестри потребують любові та підтримки.

«У пошуках Дорі» – ментальні розлади

Дорі має проблеми з короткочасною пам’яттю, тому в юності їй доводиться вчитися жити зі своєю хворобою і розповідати про неї іншим. Коли вона втратила батьків і залишилася сама, Дорі забула, хто вона така. У подібній ситуації справді може бути людина з амнезією.

Інші персонажі у мультфільмі теж представляють різні розлади: восьминіг Хенк депресію, а білуха Бейлі – тривожність.

Фільм вчить дітей приймати людей із психічними розладами, підтримувати один одного і спонукає долати свої проблеми.

«Холодне серце» – нетолерантність та неприйняття

Ельзі змалку доводилося приховувати свої здібності. Батьки ніколи не намагалися допомогти їй бути собою, а намагалися її ізолювати. Вони дали їй рукавички, щоб приховати унікальність дочки та зробити її «нормальною». Ельза носила ці рукавички все життя, доки не втекла і не прийняла себе. Коли інші люди дізналися про її здібності, то одразу порахували її монстром, хоча вона нікому не завдала шкоди. А все через те, що Ельза відрізнялася від них.

Мультик показує, що всі люди, які відрізняються від більшості хоч чимось, опиняються під загрозою. “Холодне серце” вчить нас, що бути іншим нормально, і для кожного у світі знайдеться місце.

«Історія іграшок 3» – диктатура

У мультфільмі іграшки потрапляють до дитячого садка, яким керує плюшевий ведмідь Лотсо. Він представляє дитячий садок раєм на землі, але насправді він виявляється диктатурою на чолі з плюшевим деспотом.

У мультику показані всі елементи диктатури: харизматичний лідер, різні соціальні класи (еліта живе у найкращих умовах), ідеологічна обробка, примусова праця та відданість певній ідеології.

Головну думку висловлює Барбі: «Влада має ґрунтуватися на злагоді громадян, а не на загрозі насильства».

«Ральф» – буллінг

Ванілопа в мультику відрізняється від інших персонажів гри. Глюк зробив її об’єктом знущань: її постійно принижують та висміюють. Але вона залишається доброзичливою і забуває про всі гидоти, які роблять інші.

Проблема буллінгу поширена у світі, тому багато дітей можуть зрозуміти, через що проходить Ванілопа. Disney підтримує жертв цькування і показує, що завжди знайдуться люди, які будуть з ними добре поводитися. Ванілопа також вчить дітей залишатися дружелюбними, незважаючи ні на що.

«Рапунцель: заплутана історія» — жорстоке поводження з дітьми

Матінка Готель постійно намагається зруйнувати самооцінку Рапунцель, висміює її зовнішність і каже дівчині, що її ніхто не покохає. Відьма переконує Рапунцель, що вона не зможе постояти сама за себе та забороняє їй покидати вежу. Таким чином, автори показують проблему гіперопіки.

Емоційне насильство часто не таке очевидне, як фізичне. Disney нагадує, що навіть близькі люди можуть бути жорстокими. Так, матінка Готель начебто бажає Рапунцель добра, але насправді вона є прикладом аб’юзивної матері.

«Ходячий замок» – війна

Аніме засновано на однойменному романі англійської письменниці Діани Вінн Джонс, але в ньому є кілька відмінностей від оригіналу. Режисер Хаяо Міядзакі приділив більше уваги військовим подіям, на які автор роману лише натякав, і зосередив розповідь на них. В аніме є посилання і до Іракської війни, і до Другої світової війни. Міядзаки всіма силами наголошує на безглуздості будь-яких військових конфліктів — тому війна в «Ходячому замку» закінчується так швидко.

«Принцеса Мононоке» – проблеми екології

Ця робота Хаяо Міядзакі торкається проблеми охорони навколишнього середовища. В її основі лежить історія про цінність балансу між природою та людиною. Наприкінці аніме навіть пані Ебосі, яка губила природу, розуміє важливість компромісу та вирішує заново відбудувати зруйноване місто, цього разу зберігши ліс.

За матеріалами