7 причин чому потрібно частіше пестити своїх дітей
Для дітей

7 причин чому потрібно частіше пестити своїх дітей

А ви знаєте, що залишені діти в лікарнях, майже не плачуть? Вони лежать у своїх ліжечках, наче все розуміють, що зараз їм дадуть їсти та перевдягнуть. А навіщо репетувати?

Усе одно ніхто не прийде, не обійме, не поцілує. Відмовники навіть ніколи не відчували цього материнського тепла, яке ніхто не замінить. Такі діти зазвичай ростуть кволими та майже без емоцій, наче непотрібні самі собі. Дуже прикро, що так буває навіть у повноцінній сім’ї, де мати та батько виховують обділених любов’ю хлопчиків і дівчаток…

Чому так важливі батьківські обійми та поцілунки?

Обійми здатні лікувати

Обійми та поцілунки впливають на розвиток дітлахів. Якщо в дитинстві потреба дитини в тактильному дотику не була задоволена, то хлопчики та дівчатка виростають з відчуттям порожнечі в середині. Це відчуття супроводжує їх протягом життя та спричиняє страх у разі зближення з іншими людьми (колегами, коханими, рідними).

Немовлятам дотики, обійми матусі та батька забезпечують відчуття повної безпеки — батьки поряд й страх зникає. Коли діти трохи підростають, їм так само потрібні дотики та обійми, навіть коли стають самостійними та починають освоюватися у колективі інших маленьких дітей. Чи доводилося вам бачити, як маленька дитина грається, бігає неподалік мами на прогулянці, повсякчас підбігаючи, торкаючись мами чи обіймаючи її? А коли малюк випадково впаде, що перше допомагає замість знеболювального? Звісно — це матусині обійми та поцілунки!

До речі, учені виявили, що енергія, яку віддає матуся дитині, обіймаючи її чи гладячи по хворому місцю, дійсно здатна полегшити біль, адже вона заряджена материнською любов’ю.  У людини найбільше енергії згущується в руках. Якщо розвивати ці здібності, можна лікувати себе й інших людей. Але це потребує значних енергетичних затрат і сил. Після таких лікувань людина відчуватиме втому, буде знесилена, тому не всі до цього готові. З рідною дитиною це відбувається природним шляхом. Мати на підсвідомому рівні поцілунками, наче кішка «зализує» рани дитинчаті, а обіймами зупиняє біль. Таким чином можна полегшити, зовсім позбавити дитину як від болю розбитого коліна, так і від психологічного болю (розчарування в першому коханні, сварка з другом тощо).

Обійми не лише матері, але й батька та інших близьких можуть мати анестетичний ефект, але лише тоді, коли є щира безумовна любов до дитини. Учені робили експерименти та виявили, коли дітям роблять медичні маніпуляції, реакція дітей без батьків і з ними різниться. У другому випадку малюки спокійніше поводилися під час процедури, особливо, коли відчували тактильний дотик рідних.

Кому більше потрібні пестощі — хлопчикам чи дівчаткам?

Деякі батьки вважають, що хлопчиків виховувати суворо та менше з ними панькатися, не багато приділяти часу обіймам та поцілункам. Як свідчать статистичні дані, дівчаток (немовлят) дійсно обіймають більше у 5–6 разів, ніж хлопчиків. Це факт, і панькатися з майбутніми чоловіками не слід, але ж пестощів їм також бракує. Але це не сюсюкання в звичайній формі, наприклад, з підлітком — цілування та хвилювання переляканих матусь, а раптом мій 2-х метровий хлопчик упаде, чи хтось ніс йому розіб’є; а звичайні обійми, лоскотання та ніжні торкання голови.

Коли діти зовсім маленькі, то їм так само потрібні обійми та поцілунки. Трохи згодом хлопчики потребують не пестощів, а поплескування по плечу, на знак похвали чи чоловічі рукостискання під час вітання та подяки. Дівчатка з віком потребують тактильного контакту більше, у 11–13 років їм необхідна увага в формі обіймів, пестощів для того, щоб вони не накоїли дурниць та помилок у своєму житті. Не віддали свою цнотливість першому, хто приголубить, що, на жаль, дуже часто буває. Звичайне  чоловіче бажання дитина сприймає щиро, як справжнє кохання, бо їй бракує щирих обіймів і тактильного контакту від батьків.

Тому сумлінні батьки завжди замислюються над тим, чи достатньо уваги приділяють донечці? Чи почуватиметься вона добре в теплих обіймах матусі з татом? Чи правильно вони пестять хлопчика? Яким є тактильний контакт з батьками у сина? Турботливі матусі з татусями розуміють, наскільки важливі обійми та навіщо вони потрібні.

  • Обійми та поцілунки поліпшують фізичний та психологічний стан дитини.
  • Обійми та поцілунки підвищують стійкість до стресів малюка.
  • Обійми та поцілунки — це справжні «природні ліки». Якщо достатньо обіймати та цілувати дитину, у неї виробляється гормон щастя — ендорфін, здатний позбавити болю й викликати ейфорію.
  • Обійми та поцілунки дають дітям відчуття захищеності та знижують їхню тривогу.
  • Обійми та поцілунки допомагають дітям краще розвиватися. Діти, яких частіше пестять батьки, випереджають у розвитку своїх однолітків.
  • Обійми та поцілунки навчають бути доброзичливим й радісним. У державах, де прийнято відкрито виявляти одне до одного емоції — обійматися та цілуватися під час зустрічі, люди живуть у мирі та злагоді.
  • Обійми та поцілунки — це найпростіші способи допомогти дитині почуватися щасливою. Вони тривають усього 15–20 с, а дарують багато емоцій на півдня.

Тактильний контакт з дітьми — одне із головних складових гармонійних взаємин між батьками та дітьми. Тому слід це знати. А зараз просто обійміть своїх дітей, не залежно від того, скільки їм виповнилося років, поцілуйте їх та скажіть щось приємне.

Джерело: 4mamas-club.com